Hout om tegen een gevel te plaatsen

Stuur naar een vriend
Saskia uit Tongeren en haar man overwegen om bij hun nieuwbouw hout tegen hun gevel te plaatsen. Gewoon omdat ze het mooi vinden en omdat ze graag natuurlijke elementen zien. Maar welke soorten hout kan je hiervoor het best gebruiken?
 
Koen De Mesel, secretaris-generaal van Belgian Woodforum weet raad en hij komt uitleg geven bij De Madammen!
 

Welke houtsoorten komen in aanmerking?

Er bestaan tientallen houtsoorten van hoge kwaliteit die je kan gebruiken om een gevel te bekleden. Sommige ook met FSC- en/of PEFC-ecolabel. Elke houtsoort heeft z'n unieke tekening en kleur. Voor elk wat wils.

De bekendste soorten zijn Western Red Cedar, lorkenhout, Europees eikenhout, Afrikaans padoek en afzelia. Ook minder bekende houtsoorten als basralocus, louro gamela, itauba, jatoba, merbau en afrormosia beschikken over de juiste kwaliteiten om een gevel mee te bekleden.

Ander hout moet soms eerst worden verduurzaamd om voor lange tijd bestand te zijn tegen buitenomstandigheden (procédé A3: buitengebruik zonder grondcontact). Hout gaat even lang mee als baksteen, misschien wel levenslang.

Wat is de meest gevraagde soort?

Dat is Western Red Cedar, een van de lichtste naaldhoutsoorten. Het is daarbovenop erg duurzaam en vormvast, en vrij van harsen. Onbehandeld zal Western Red Cedar buiten onder invloed van uv-licht en het weer grijs worden. Het vergrijzen heeft geen enkele invloed op de duurzaamheid of de technische kwaliteiten van het hout. Eenmaal de kleurschakeringen zijn vervaagd en het hout egaal zilvergrijs is, vraagt het geen verdere onderhoudsbehandeling meer.

Voor gebruik in een gevel moet je bij de plaatsing van het hout wel voldoende ventilatieruimte achter het hout voorzien om de lucht optimaal te laten circuleren. Je moet rond het hout wel roestvrije materialen voorzien: denk aan dakgoten die het water van het hout opvangen, haken om het hout te bevestigen… En om ongelijkmatige vlekvorming te vermijden moet het kopse hout bedekt zijn.

cederhout

Kan hout zomaar tegen de luchtvervuiling in onze streken?
 
De kans bestaat inderdaad dat Western Red Cedar dan eerder donker- dan zilvergrijs verkleurt. Dat kan je verhelpen door het hout te reinigen met een product op basis van detergent en javel. Of in hardnekkige gevallen met javelwater. Je kan ook onmiddellijk na de plaatsing een gepigmenteerde beits aanbrengen, al dan niet in de originele kleur van de houtsoort. De beits maakt het houtoppervlak gladder waardoor vuilpartikels zich minder gemakkelijk kunnen hechten.
 

Is hout duur?

Hout is een grondstof die onderhevig kan zijn aan prijsschommelingen. Vraag en aanbod, maar ook de graad van droging, de gewenste kwaliteitsselectie, de gekozen dikte, lengte en breedte van de planken hebben allemaal een invloed op de prijs. Een houthandelaar weet of een houtsoort geschikt is voor een bepaalde toepassing en kan je eventueel ook kwalitatieve en financieel interessante alternatieven voorstellen.

Hoe plaats je het hout volgens de regels van de kunst? 

Enkele vuistregels:

  • Gebruik planken van minstens 18 mm dikte. 
  • Ook het houtvochtgehalte speelt een rol:  bij plaatsing bedraagt het vochtgehalte van het hout idealiter ongeveer 17%. 
  • Om een houten gevelbekleding te plaatsen bevestig je de massieve houten planken met roestvrijstalen schroeven en/of nagels.
  • Voorzie voldoende vrije ruimte achter de planken zodat er steeds optimaal geventileerd wordt en het hout snel kan drogen, ongeacht de weersomstandigheden. 
  • Een dampopen en waterkerend waterscherm geeft vochtinfiltratie geen kans en beschermt tevens de isolatie die tegen de draagmuur werd aangebracht.  

Plaats ik de planken horizontaal of verticaal?

De richting waarin je de houten planken aan de gevel bevestigt - horizontaal of verticaal - bepaalt het uitzicht en heeft ook invloed op de manier waarop het regenwater langs de gevel wordt afgevoerd. Verticale houten gevelbekleding voert het hemelwater snel(ler) af.

Horizontale plaatsing van de houten planken komt het meest voor. 

Om te verhinderen dat het hout water opzuigt, moeten de kopse kanten van het hout in beide gevallen beschermd worden. Dat kan door middel van eindprofielen of door een voldoende grote dakoversteek te voorzien.