Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Hoe voorkom je vochtproblemen in huis?

di 21 feb. - 8:45

Lieven uit Kontich heeft net een nieuw huis gebouwd en vraagt zich af hoe je vochtproblemen op muren kan voorkomen?
Lieven uit Kontich heeft net een nieuw huis gebouwd en vraagt zich af hoe je vochtproblemen op muren kan voorkomen?
Yves Vanhellemont en Wim Van Sande werken bij het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf.
Een nieuw huis en al vochtproblemen, dat is geen goed begin!
In een nieuwe woning zouden er geen eigenlijk geen vochtproblemen mogen zijn.
Zijn er toch problemen dan kan dat liggen aan bepaalde fouten tijdens het bouwproces. Bij elke werf kunnen er vergissingen gebeuren. Als er geen fouten gebeurd zijn, moet je dan ook geen problemen gaan zoeken.
Wat zijn de belangrijkste oorzaken voor vochtproblemen?
Opstijgend grondvocht, condensatie, koudebruggen, een gebrek aan ventilatie, overtollig bouwvocht en lekken zijn mogelijke oorzaken voor wateroverlast in huis.
Hoe kan je vochtproblemen detecteren?
Er zijn verschillende signalen die kunnen wijzen op vochtproblemen.
Bijvoorbeeld condensatiedruppels op de muren. Vocht in materiaal kan je met het blote oog waarnemen, en doordat het vochtig is zal het ook donkerder zijn op de vochtige plek.
Op houtwerk zie je dat ook onmiddellijk: parket dat begint te krullen…
Ook de aanwezigheid van zoutkristallen op een muur of pleisterwerk kan wijzen op vochtproblemen.
Hoe lang moet een nieuwbouw uitdrogen? Waarom is dat en hoe lang duurt dat ongeveer?
Maak je beton of chape, dan zit daar water in. Dat is nodig om de chape en het beton werkbaar te maken. Bij een gemiddeld huis wordt er ongeveer 5000 liter water gebruikt en dat moet natuurlijk verdampen. Dat water zit in het pleisterwerk, in de chape, sommige verven zijn zelfs waterdragend.
Bij echt heel oude huizen met soms zelfs muren van ongeveer 30 cm dik, is er een uitdroogtermijn van soms wel een jaar. Bij recentere huizen is dat niet zolang. Bij een nieuwbouw moet je rekenen op een paar maanden.
Hoe moet je een huis laten uitdrogen? Moet je ramen en deuren open laten staan?
Goede droogomstandigheden zijn belangrijk. Het is niet de bedoeling dat je de deuren dag en nacht laat openstaan. Dat zou uitnodigen tot inbraak.
Je kan mechanisch ventileren. Dat doen aannemers vaak om bijvoorbeeld een chape te laten uitdrogen.
Particulieren hebben zo geen machine en dus is continu ventileren een goed alternatief. Heel veel hedendaagse gebouwen worden vandaag de dag voorzien van een ventilatiesysteem.
Je kan bijvoorbeeld je ramen op een kleine kier zetten. Dat zorgt voor een goede luchtstroom door je huis van plek A naar plek B. Door de drukverschillen van de wind, zal er een goede ventilatie ontstaan.
Het hangt ook af van het seizoen waarin je de werken doet. Doe je het tijdens een vochtige periode in het jaar, dan zal het langer duren vooraleer alles goed is uitgedroogd. Zie je witte plekken op het gebouw, dan betekent dat het goed aan het uitdrogen is.
Vanaf wanneer kan je behangen en verven? Hoe weet je dat je muren uitgedroogd zijn?
Daar een exacte termijn op plakken is moeilijk. Je kan dat wel meten. Bij gevoelige materialen als een chape of parket wordt dat gemeten. Bepleisteringen kunnen er in principe wel tegen als je er te vroeg op behangt of op verft.
Meestal is het aan te raden om na een jaar te behangen of te verven. Dus zeker het niet onmiddellijk doen.
Een kleine kanttekening: bij een houtskeletbouw is het niet nodig om uit te drogen. Ook bij gelijmd metselwerk is dat niet nodig. Dan wordt er lijm gebruikt ipv mortel. Zonder water dus.
waterdruppels

waterdruppels

Wat met schimmels op de muur of op een tegel?
Hoe verwijder je eigenlijk schimmels?
Dat is een specialiteit op zich. Als het gaat over een klein beetje dan kan je dat verwijderen met een natte doek en een klein beetje bleekwater.
Is er echt heel veel schimmel dan kan je dat het best laten weghalen door een gespecialiseerde firma. Schimmel verwijderen is niet zonder gevaar. Als je het pleisterwerk met de schimmel begint af te kappen, dan komen er schimmelsporen vrij in de lucht. Dat kan leiden tot allergieën.
Een schimmelvlek is een symptoom voor een onderliggend probleem. Het is goed om ze weg te halen, maar het is belangrijk om op zoek te gaan naar de oorzaak.
Wat is opstijgend vocht?
Dat is iets dat heel vaak voorkomt bij gebouwen van voor de jaren '60. Daar staan de funderingen vaak direct in de grond. Het water uit de grond stijgt naar boven en wordt opgezogen in de stenen van het gebouw.
Bij gebouwen die gebouwd zijn vanaf de jaren 60 zal dat probleem minder vaak voorkomen. Omdat ze begonnen zijn met het leggen van een plastiekfolie die het vocht tegenhoudt.
Wat kan je er tegen doen?
Je kan een injectie doen tegen opstijgend vocht. Zo wordt een horizontale strook volledig waterafstotend en kan het water niet verder meer stijgen in de muur.
Dat werkt als volgt: er worden boorgaten gemaakt om de tien centimeter. Dan wordt er een product ingespoten dat het zorgt voor waterafstoting. Voor zover we weten is dat een definitieve oplossing, al 30 jaar.
Het komt maar zelden voor dat het niet werkt. Bijvoorbeeld bij oude dikke kerkmuren.Dan is natuurlijk een andere aanpak nodig. Dat is een techniek van kappen. Een tijdrovend proces is dat, met kans op instorting als je het overal rondom rond doet. Dat is ook iets dat je ziet aan de muren , want dat wordt met mortel gevuld.
Wat ook kan helpen is de grond rond het gebouw laten afhellen weg van het gebouw, zodat het grondwater niet meer richting het gebouw stroomt.
Op sommige muren zie je soms een soort van kristallen?
Die zouten zijn ontstaan doordat er op een moment de muur heel vochtig is geweest. Dat geeft vlekken op de muur en een soort kristallen. Dan kan ontstaan zijn door verwaarlozing, water in de grond. Het kan zelfs door urine veroorzaakt worden, bij bijvoorbeeld een gevel in de stad.
Je kan dat niet uitdrogen, die zouten zitten echt in de muur. Je kan ze dus gaan verstoppen, maar echt verdwijnen zullen ze niet.
Het is niet giftig en het maakt ook de materialen niet kapot.
Als je vocht hebt in de kelder, hoe moet je daarvan de oorzaak opsporen?
Vocht in kelders is heel complex om op te lossen. Het is typisch voor de zomer en in de winter is het minder.
Vocht in de muur is typisch voor kelders. Vocht uit de grond wordt opgezogen en kristalliseert. Het vocht infiltreert door lekken in de muur foor grondwater dat te hoog staat, en gaatjes in de muur komt dat binnen.
Zo'n probleem vraagt ingrijpende werken: bekuipingen, het uitgraven van het gebouw in fases. Niet eenvoudig want je moet ook rekening houden met de trap en de vorm van de kelder. Handig is om een gootje te hebben dat water afvoert in de kelder.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet