Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Hoe maak ik mooie foto's?

di 26 feb. - 9:00

Linda uit Moorsele is wat jaloers op de reisfoto's van haar vriendin. "Achteraf sta ik er altijd versteld van wat voor mooie portretten en landschapsfoto’s ze kan laten zien! Ze heeft net als mij een
Vrouw met camera in de hand

Linda uit Moorsele is wat jaloers op de reisfoto's van haar vriendin. "Als ze achteraf de foto’s toont, sta ik er altijd versteld van wat voor mooie portretten en landschapsfoto’s ze kan laten zien! Ze heeft net als mij een gewoon digitaal toestel en toch zijn haar foto’s 100 keer mooier dan de mijne! Kunnen jullie tips geven hoe ik ook zo’n mooie foto’s kan krijgen?"

De Madammen nodigden daarop fotograaf Frank Roels uit naar de studio die fotografie doceert aan de Mediaschool/Ondernemersschool.

Waarop moet Linda letten wanneer ze mooie foto’s wil nemen met een gewoon digitaal toestel?

Bij een compactcamera waarop je niets kan instellen is het alleen richten en afdrukken.

Wat zeker noodzakelijk is, dat je de foto’s op voorhand ziet! Leren kijken en beslissen wat je op de foto wil is heel belangrijk!

Denk ook na over de foto en wat je er wil mee vertellen. Vaak worden op vakantie heel veel foto’s genomen, maar wordt er zelden over nagedacht: Dat is nochtans wat je moet doen! Toen elke fotoafdruk nog geld kostte werd er meer nagedacht, en kreeg je veel betere foto’s. Met digitale toestellen nemen mensen heel veel foto’s, zonder natedenken. Thuisgekomen blijkt er geen enkele goede bij te zitten.

Dus eerst en vooral... denk na voor je de foto neemt

  1. Wat wil je op de foto?
  2. Waarom wil je die foto nemen?
  3. Hoe ga je die foto nemen?

Wat doe je daarna?

Je moet ook beseffen dat je foto maar een deel van de werkelijkheid is.

Jij ziet het volledige beeld van die mooie zonsopgang of die foto van die prachtige vallei op reis. Maar je moet dat beeld mooi proberen te vatten op een kleinere foto!

Daarom moet je je beeld 'kaderen'. De regel van derden is daarbij belangrijk:

Als je een foto neemt kan je op je scherm instellen dat er twee horizontale en twee verticale lijnen komen op te staan. Het is interessant om je onderwerp niet in het midden van de foto te zetten, maar op de kruispunten van die lijnen! Zo krijg je een interessanter beeld. (Deze regel komt uit de schilderkunst.)

Er is ook een verschil tussen foto’s nemen van landschappen en van mensen, de portretfoto’s, daar moet je allemaal rekening mee houden!

Als Linda op vakantie een mooie portretfoto wil nemen, hoe pakt ze dat best aan?

"Kijk naar het vogeltje en zeg 'cheese’ - levert niet zomaar de beste foto's op, vindt Roels.

Hij geeft de raad om een band of een wisselwerking te creëren tussen de persoon die je fotografeert en de achtergrond bv. de Eiffeltoren of een locatie.

Wat je ook vaak ziet, is dat men het volledig gebouw én de volledige mens op de foto wil! Zo krijg je geen mooie foto’s, vindt Roels.

  • Hij geeft de raad een aantal foto’s nemen van het gebouw, zonder persoon en dan een foto van de persoon met bv. de ijzeren poot van de Eiffeltoren. Zo suggereer je de aanwezigheid van de Eiffeltoren, dat is meer dan genoeg en levert betere foto’s op!
  • Laat de persoon op de foto in de richting van de foto kijken (in de richting waar het meeste plaats is op je foto), niet naar de rand!
  • Op vakantie is er veel zon, wat voor foto's niet ideaal is. Het beste licht voor een foto is erg vroeg 's ochtends of ’s avonds bij zonsondergang.
  • Fotografeer de persoon niet met het gezicht, maar met de rug naar de zon. Zo knijpt ie de ogen niet dicht. Speel ook met het licht: laat de zon eens langs de zijkant van het gezicht vallen…. En speel wat met de schaduw.
  • Durf als fotograaf bewegen. Gebruik zo weinig mogelijk de zoomfunctie, dat zorgt voor foto’s van een mindere kwaliteit. Als je de foto’s enkel op de pc bekijkt kan dat geen kwaad, maar als je ze wil uitvergroten moet je daar wel mee opletten.
  • Blijf ook niet telkens op eigen ooghoogte! Ga door je knieën, ga ergens opstaan. Bv. bij kinderen: ga op de hoogte van het kind staan en neem dan de foto, hetzelfde bij huisdieren.

Waar let je op als je landschappen fotografeert!

Wanneer je in het echt een landschap ziet, zie je diepte. Bij een foto heb je dat niet en dus moet je diepte creëren! Verdeel je foto in een voorvlak, middenvak en achtervlak.

Zorg dat je in het voorvlak een afbeelding hebt, zoals een twijgje, een tak, een detail... waaruit je kan afleiden hoe de verhoudingen op de foto zijn. En hou ook hier rekening met ‘de regel van derden.

Het is ook belangrijk dat je een stabiele hand hebt! Gebruik bij voorkeur een statief. Je hebt ook van die kleine meeneemstatiefjes voor op reis! Zeker gebruiken voor een landschapsfoto. Kijk ook door het oculair van je toestel en niet op het scherm, ook dat zorgt voor stabiliteit. Heb je geen oculair aan je camera en geen statief, zorg dan dat je hand ergens op steunt, op een muur of tafel.

Meer info

www.frbeeldstudio.be

www.belgiumdigital.com
www.digitalefotografietips.nl

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet