Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Hoe maak ik een wijnkelder?

di 28 feb. - 8:30

We kregen een mailtje van Wilfried uit Mariakerke. Hij zou heel graag zijn kelder inrichten tot een wijnkelder. Hoe begin hij er best aan?
Wijnkelder
We kregen een mailtje van Wilfried uit Mariakerke. Hij zou heel graag zijn kelder inrichten tot een wijnkelder. Hoe begin hij er best aan?
Wijnkenner Alain Bloeykens komt vertellen hoe!
Waar moet je op letten?
Eerst moet je een grondige analyse maken van de ruimte waarin je de wijn wilt bewaren en je 5 vragen stellen:
  1. temperatuur
  2. vochtigheid
  3. licht
  4. trillingen
  5. geuren
Temperatuur: de ideale temperatuur om wijn te bewaren is 12 graden. Het is geen probleem als die temperatuur wat schommelt met de seizoenen. Maar niet te bruusk, dat is nefast voor de wijn.
Vochtigheid: 70% vochtigheid lijkt veel maar is ideaal. Nog vochtiger is geen goed idee, want dan krijg je schimmel op de kurk. Dat tast de wijn aan. Het omgekeerde is ook niet goed: je mag zeker geen te droge kelder hebben. Anders droogt de kurk uit en wordt hierdoor ook je wijn aangetast.
Licht: verlichting is heel belangrijk. TL-licht bijvoorbeeld is bijzonder schadelijk. Vandaag bestaat er zelfs een specifiek halogeenlicht dat geen schadelijk effect heeft voor wijnen.
Trillingsvrij: woon je in de buurt van een spoorweg of een plek waar veel zware vrachtwagens voorbijrijden, dan ontstaan er trillingen en deze trillingen kunnen schadelijk zijn voor de wijn.
Let op met geuren. Wijn is wijn en het is heel slecht voor de wijn als je de kelder naast de mazoutketel plaatst. Ook geuren van andere doordringende producten zijn nefast bv. uien. Voedsel in blik kunnen absoluut geen kwaad. Die laten weinig geuren vrij. Maar geurende poetsproducten zijn nefast?
Hoe ga je dan precies te werk?
Een goede ventilatie en de juiste vochtigheidsgraad kan je al regelen voor 300 euro.
Woon je in een vrij grote trillings-omgeving, dan kan je een mousse leggen in de nissen waar je flessen liggen. Zo kan je het schokeffect opvangen.
Eigenlijk vallen alle problemen vrij goed op te lossen.
De staat van de bergplaats is belangrijk. Overdrijf niet met een te koele berging.
Welke vloerbedekking gebruiken?
Dat is niet zo belangrijk. De echte wijnfreaks hebben een voorkeur voor een grindbedekking. Zij zullen grind in hun kelder storten.
Dat is mooi. Zet er een leeg wijnvat en twee stoelen en je hebt een gezellige plek om in te vertoeven.
Bewaren wij onze wijn nog lang vandaag?
Wel twee generaties geleden werd wijn nog in kelders bewaard. Een wijnkelder hebben kwam ook goed over. Het was ook iets voor mensen van stand.
Vandaag kan je echt vaststellen dat er minder wijnkelders zijn. Jonge gezinnen gaan veel minder veel geld uitgeven aan wijn en de inrichting van de kelder. Ze vervangen die door bijvoorbeeld een wijnkast.
Is zo’n wijnkast even goed?
Ja, zeker en vast. De wijnbewaarkasten nemen steeds meer en meer de rol van de kelder over.
Je hebt ook wijnschenkkasten. Dat zijn eerder koelkasten die de wijn schenkklaar maken. Daar kan je geen wijn in bewaren. Dat dient om onmiddellijk te serveren.
Is er een verschil voor het bewaren van witte en rode wijn?
Er is zeker en vast een groot verschil tussen de beide als het aan komt op het bewaren van wijn.
Rood heeft de langste levensduur. Witte wijn is zoet en zuur. Rood heeft ook iets bitters en die bitterheid zorgt voor een langere levensduur. Wit kan je niet bewaren. Behalve bij een hele zoete wijn als een van de Sauterne.
Heel wat mensen willen graag een wijn bewaren uit het geboortejaar van hun kind. En het dan opdrinken op zijn 18de. Kan dat?
Wil je iets lang bewaren dan kan dat bijvoorbeeld wel met porto; Daar zit meer alcohol in en dat geeft een beschermlaag.
Tegenwoordig laat je ook niet echt veel meer 20 jaar liggen. Wil je dat toch doen met een fles, dan is het aangeraden om er een aantal van in te kopen. En de wijn mee te volgen. Om de zoveel jaar een fles te proeven, zo kan je dan zien of de je de wijn al kan drinken of nog wat laat rusten.
Bewaar je een fles rechtstaand of toch beter niet?
Dat is zeker geen fabel. Een fles met een kurk moet altijd neerliggen. Anders droogt de kurk uit. Er is één uitzondering: schuimwijn. Op voorwaarde dat je die binnen het jaar leegdrinkt. Dat is zelfs een aanrader om de fles schuimwijn rechtop te laten staan, zo bewaar je het beste het koolzuurgas.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet