Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Heerlijke dessertjes: banaan in de oven

vr 3 jun. - 8:00

Verorberen op eigen risico, want de caloriënteller gaat al snel de hoogte in. Maar laat je vooral gaan met die banaan!
In Zweden weten ze wat comfort food is: voor een koudere dag hebben ze daar een ideale remedie: een banaan in de oven.

Banaan in de oven

INGREDIËNTEN (voor 4 personen)
50 g zachte boter
50 g lichte basterdsuiker (bv. cassonade Graeffe)
50 g bloem
75 g pindanoten (ongezouten)
snuifje grof zeezout (bv. fleur de sel)
4 bananen (rijp, maar niet overrijp)
6 eetlepels kristalsuiker
2 eetlepels vanillesuiker
1 eetlepel kaneelpoeder
Afwerking
2 eetlepels pindakaas
scheutje room
vanille-ijs
BEREIDING
  • Laat wat boter op kamertemperatuur komen, zodat ze mals is.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Weeg de juiste hoeveelheid ongezouten pinda’s. Hak de nootjes fijn in een hakmolen, maar maal ze niet tot poeder.
  • Weeg ook de boter, de suiker en de bloem. Verzamel de gehakte pindanoten, de malse boter, de basterdsuiker en de bloem in een mengschaal.
  • Was je handen en kneed alle ingrediënten tot een typisch crumbledeeg.
  • Leg een vel bakpapier of een siliconenmat op de ovenschaal. Stort de dikke kruimels deeg erop uit en druk ze even aan.
  • Strooi een beetje grof zeezout over het deeg en schuif de ovenschaal in de oven van 180°C. Bak de crumble goudbruin in ongeveer 15 tot 20 minuten.
  • Gebruik een vork om het gebakken crumbledeeg los te scheppen. Geef de hete (en daardoor deels malse) crumble de tijd om af te koelen en krokant te worden.
  • Hou de oven op temperatuur, om dadelijk de bananen te bakken.
  • Snij de steel van de bananen en snij elke vrucht overlangs in twee, zònder de schil te verwijderen.
  • Strijk de bodem van een braadslee in met met een laagje boter.
  • Leg de halve (ongeschilde) bananen in de braadslee, met het vruchtvlees naar boven gekeerd.
  • Doe de kristalsuiker en de vanillesuiker in een schaaltje. Voeg ook kaneelpoeder toe en meng alles.
  • Bestrooi de halve bananen met een royaal laagje van de suiker-kaneelmengeling. Bedek de schotel met een vel aluminiumfolie.
  • Schuif de schaal met halve bananen in de hete oven van 180°C. Reken een baktijd van ongeveer 20 minuten.
  • Verwijder de aluminiumfolie en zet aansluitend de ovengrill op gedurende enkele minuten. Laat het suikerlaagje goudbruin karameliseren.
Afwerking
 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet