Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Gezonde eettips voor studenten

wo 12 jun. - 7:54

Tulay uit Leuven, zit zoals vele andere studenten, in haar blokperiode en daarvoor heeft ze de nodige energie nodig.
Gezonde eettips voor studenten

Tulay uit Leuven, zit zoals vele andere studenten, in haar blokperiode en daarvoor heeft ze de nodige energie nodig.

"Ik probeer altijd gezond te koken, maar tijdens deze periode is dat moeilijk. Brood eet ik heel graag en kan een alternatief zijn, maar ik weet niet hoe ik het gevarieerd kan beleggen. Kunnen jullie me wat inspiratie geven?”

De Madammen lieten radio- en tv-chef Christer Elfving naar de studio komen...

Alternatieven op de klassieke boterham met beleg

  • Kies niet voor de mayonaisesalades, maar voor de gezonde salades zonder te veel vetten en dierlijke producten. Bijvoorbeeld salades op basis van humus zijn heel goed. Je hebt er zo met kikkererwten en groentjes, met een currysmaak of mediterraans, dus meer tomaatachtig. Kikkererwten zijn heel voedzaam. Dat is niet alleen een fantastisch product voor vegetariërs, maar ook voor mensen die vlees eten. Het is een perfecte combinatie met humus.
  • In Spanje heb je een bepaald soort broodje: pitufo con tomate. Het is brood dat een beetje droger is, een dag oud, en dat wrijf je in met tomaten. Daar doe je een beetje olijfolie en look op. Heel lekker. Je kan er ook een beetje geitenkaas of wat charcuterie aan toevoegen.
  • Een broodje tomaat-mozzarella is ook heel gemakkelijk te maken. Bovendien blijft het lang goed in de koelkast. Of een soort fetasalade op je broodje. Dat kan je combineren met komkommer, en dat kan je natuurlijk ook op voorhand maken met wat olijfolie. Komkommer kan je ook combineren met yoghurt of tzatziki. Het is eigenlijk combineerbaar met vanalles.

Alternatieven voor mayonaise

Je kan een vinaigrette maken, maar dat is altijd zo lopend. Niet handig dus. Een andere vetstof is olijfolie. Dat kan je gemakkelijk combineren met tomaat. Een heel lekkere basis voor enorm veel dingen. Denk bijvoorbeeld aan pizza, de basis daarvan is ook tomaat. Je kan het oneindig combineren en het is een veel beter alternatief dan mayonaise.

Met welke groenten kan je zoal werken?

Bij groenten is het belangrijk dat je broodje een volle smaak krijgt en niet te droog is. Het zetmeel in het brood neemt veel smaak weg. Dat is zoals bij aardappelen, daar doe je ook altijd wat extra zout op omdat het zetmeel het zout opslorpt. Bij brood is dat exact hetzelfde.

Je kan gewoon courgetten of aubergines in lange reepjes of schijfjes snijden en dan even roosteren in de oven. Een beetje olijfolie erover en wat Italiaanse kruiden.

Je kan ook werken met wortelen of een van de vergeten groenten zoals rode biet of pastinaak. Die rooster je op dezelfde manier even in de oven, dat is geen werk en dat kan je op voorhand doen. Het blijft ook enkele dagen goed in de koelkast.

Combineren met een beetje fetakaas of mozzarella is ook mogelijk.

Kan je je boterham ook beleggen met fruit?

Je kan appelen of peren stoven met honing en kruiden. Dan ga je meer de hartige kant uit. Dit kan je dan ook weer combineren met verschillende soorten kazen of heel kort aanstoven met vijgen of dadels. Ook met balsamicoazijn is dit heel lekker. Je kan heel veel doen met brood en fruit, maar je moet ervoor zorgen dat het geen puree wordt.

De combinatie met honing is heel gezond, maar je moet erop letten dat je de honing niet laat opwarmen tot boven 40 graden. Het beste is dat je de stukjes fruit stooft, de pan van het vuur neemt en dan blussen met honing.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet