de madammen
Feitjes rond eitjes
vr 18 apr. - 8:15
Bij Pasen horen eieren! Maar zijn eieren eigenlijk gezond? 10 feiten op een rij.
1. Elke dag een ei?
Wie geen cholesterolproblemen heeft, mag iedere dag een ei eten. Heb je te veel cholesterol, dan beperk je de consumptie beter. Eén ei bevat gemiddeld 200 milligram cholesterol en dagelijks eten we beter niet meer dan 300 milligram.
2. Eieren bewaren
Bewaar je eieren zeker in de koelkast zo blijven ze tot zeven keer langer vers.
3. Rot of goed?
Om te weten of een ei vers tos is, kan je het even in water leggen. Als het ei blijft drijven, is het rot.
4. Dooier versus eiwit
Het meeste eiwit zit in het eigeel en niet in het eiwit. De dooier is dus zeer proteïnerijk.
5. Cholesterol
Hoewel sommigen het beweren, kun je geen 'designer-eieren' kopen zonder cholesterol. Alle eieren bevatten cholesterol: hoe groter het ei, hoe meer cholesterol. Dankzij speciaal kippenvoer bevatten sommige wel extra omega 3-vetzuren.
6. Op vrije voeten
Eieren van kippen met vrije uitloop zijn vaker vervuild. Eieren van scharrelkippen bevatten doorgaans meer dioxines dan eieren uit legbatterijen.
7. Salmonella?
Gerechten met rauwe eieren, zoals mayonaise en chocomousse, verhogen het risico op salmonellabesmetting. Drie op de 10.000 eieren zijn besmet met salmonella. Als je een besmet ei niet kookt of bakt, kun je ziek worden.
8. Dikmakers?
Een ei bevat gemiddeld 90 calorieën. Dat is amper vijf procent van de dagelijkse energiebehoefte.
9. Vitamine D!
Eieren zijn een belangrijke bron van vitamine D. Het hoge vitamine D-gehalte is een goede reden om af en toe een ei te eten.
10. Houdbaarheid?
De houdbaarheid bedraagt officieel 28 dagen, ongeveer 1 maand. Gerekend vanaf de legdatum.
(BRON : Bodytalk)