Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Ebola: geen paniek aub

ma 13 okt. - 9:12

Moeten we nu bang zijn voor een uitbraak van ebola in ons land? Die kans is wel zeer, zeer klein, zegt onze huisdokter.

De meeste eboladoden vielen in 5 Afrikaanse landen: Sierra Leone, Guinee, Liberia, Senegal en Nigeria. Toch is er een kleine ziektehaard in Spanje én de overleden Amerikaanse patiÎnt die later ook een verpleegster besmette vloog naar huis via Brussel...

Moeten we nu bang zijn voor een uitbraak van ebola in ons land? Die kans is wel zeer, zeer klein, zegt onze huisdokter Devroey in De Madammen.

De krantenberichten dat de ziekte tegen het eind van deze maand ons land kan bereiken, zijn volgens hem vooral onheilsprofetieÎn zoals die van Nostradamus die het eind van de wereld voorspelde.

Hij en zijn collega's huisartsen kregen al instructies, ook de ziekenhuizen zijn alert - en dat is voldoende. Hysterie is niet nodig, zegt Devroey.

"Als je buurman koorts heeft, moet je niet meteen ebola-alarm slaan", lacht hij. "Als je buur niet recent naar een van die 5 Afrikaanse landen is geweest, is het vast gewoon griep." Van de andere kant vindt Devroey dat Afrika-reizigers zich op dit moment wel moeten afvragen of ze per se op dit moment zouden moeten afreizen.



Moeten we bang zijn van ebola?

Ebola jaagt ons schrik aan, omdat het zo dodelijk is. Het is gevaarlijker dan HIV, omdat je er snel van sterft.

Wat zijn de symptomen?

In een eerste fase, de eerste week, krijg de patiÎnt koorts, hoofd- en spierpijn. Vanaf dan is hij besmettelijk.

In een tweede fase, de tweede week, de gevaarlijkste periode, krijg je interne bloedingen, je krijgt hele grote blauwe plekken, onderhuids. Gevaarlijk op plaatsen van je organen zoals je maag, hart, longen. Dat maakt het zo dodelijk.

Goed nieuws: Als je voorbij die tweede, kritieke week komt, dan word je in principe in de derde week van de ziekte weer beter, omdat de bloedingen stoppen. Je kan het dus spontaan overwinnen. Daar doet men momenteel ook onderzoek naar: hoe komt het dat de ene mens ervan sterft, en de ander het spontaan overwint. Het zou iets te maken hebben een aangeboren bescherming, iets in het stollingsstelsel.

Hoe kan je besmet raken?

Tijdens de incubatietijd is ebola niÈt besmettelijk. Alleen als iemand al de eerste symptomen heeft: koorts, hoofd- en spierpijn - is hij besmettelijk via lichaamsvochten: bloed, braaksel en urine bv.

In Afrika zijn de hygiÎnische omstandigheden bij momenten abominabel, ook in ziekenhuizen. Mensen gaan er ook heel anders om met de doden dan wij. Vandaar ook soms de kleine epidemieÎn die vele slachtoffers maken. Bij ons lijkt besmetting op die manier toch onwaarschijnlijk.

Wist je dat ebola destijds ontdekt is door een Belg?

Peter Piot, bekend geworden van het Tropisch instituut en tegenwoordig baas van het VN-agentschap voor de bestrijding van aids, ontdekte de ziekte in 1976.

Ebola is dus een al bij al recent ontdekte ziekte die tot nu toe nog 'maar' enkele duizenden doden heeft geÎist.

Waarom is er in al die jaren geen medicijn tegen ontwikkeld?

Ebola kwam tot nu toe enkel voor in enkele Afrikaanse landen. De farmaceutische industrie zag nog geen brood in dure research voor een medicijn omdat de bevolking van die land het toch niet zou kunnen betalen.

Op dit moment wordt wel gewerkt aan een medicijn en een vaccin. Maar dat is nog niet commercieel beschikbaar.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet