de madammen
De guilty pleasures van Christophe Deborsu
di 27 mei - 9:00
Cathèrine Vandoorne peilde bij hem naar de lekkere smaken van thuis vroeger in Namen.
Slakken of escargots is typische bouffe de la rue van daar. "Namenaars zijn nogal traag", lacht Christophe. Maar zelf eet hij niet zo graag meer escargots.
Thuis zaten ze vroeger met 5 om de tafel, luidruchtige Walen zeg maar. En papa en mama waren dan nog leerkrachten. "Die spraken nog meer dan ik", lacht Christophe.
Thuis werd niet eens zo speciaal gekookt, herinnert hij zich. Maar de typisch-Belgische steak-friet deed het wel bij hem.
Walen eten ook nog zeer veel spaghetti bolognese, 30 procent meer dan in Vlaanderen becijferde Deborsu. Maar aan de versie met veel erwten en groenten is niets Italiaans meer. Dat zou een Italiaan vloeken in de kerk vinden. Toch is het voor Christophe nog een typische schotel voor de zaterdagmiddag.
Desserten waren er ook vaak. Zoals huisgemaakt ijs in de sorbetière. Dat doet Christophe Deborsu nog steeds. Hij vindt zich geen grootse kok maar de eenvoudige dingen maakt hij graag klaar want vooraf weet hij al dat z'n zonen het heerlijk zullen vinden.
Hij herinnert zich ook nog hoe hij vroeger dolgraag boterhammen met gouda ging eten bij z'n opa en oma. Hij at er wel 8 tot 9 op een avond, zo lekker vond hij dat. Oma nodigde zelfs de hele familie uit om dat spektakel te komen gade slaan!