Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

De bijzondere geschiedenis van onze bossen

vr 9 okt. - 8:00

Zondag 4 oktober start de Week van het bos. Het moment om even in de geschiedenis van onze bossen te duiken.
Joeri Cortens van Natuurpunt 'ademt' bos. Hij weet dat hoe mooi onze bossen ook zijn, ze niet zo bijzonder zijn, zeker niet in vergelijking met bijvoorbeeld de bossen in de VS.
In België (en bij uitbreiding Europa) zijn er relatief weinig verschillende boomsoorten. In de VS 10 keer meer verschillende bomen per bos. Dat komt door de ijstijd. Door de steeds wisselende temperaturen, moesten bomen altijd opschuiven van koude naar warme gebieden.
In Europa zitten we met de Alpen en de Pyreneeën, daardoor konden bomen niet meereizen met de temperaturen en hebben dus maar een paar soorten de ijstijden overleefd. Bijvoorbeeld de winter en zomereik. En die zie je nu heel veel hier in Europa.
We mogen dan al minder soorten hebben, onze bossen zijn echte boeken waarin je als het ware de geschiedenis van ons land kan lezen. Van de ijstijden tot nu. Elke historische periode heeft op één of andere manier zijn stempel gedrukt op onze bossen.

Romeinen

De Romeinen hebben bijvoorbeeld heel veel tamme kastanjes aangeplant en als bodemstruiken Mispels. En daar was een heel logische reden voor: ze waren bang dat de Romeinse troepen anders geen voedsel zouden hebben in de winter. Door kastanjes en mispels aan te planten, wisten ze zeker dat de soldaten wat te eten zouden hebben.
Later in de Middeleeuwen zijn heel veel lindebomen gekapt. Dat hout was te zacht en dus niet bruikbaar om dingen mee te bouwen. In de plaats zijn toen massaal eiken geplant. Da’s niet altijd sterker hout, maar de eikels hebben ook nog een extra voordeel. De everzwijnen die in de bossen leefden, aten graag eikels en daardoor werden ze goed dik. En als de mensen dan everzwijnen gingen vangen, hadden ze dikke vette beesten. En mensen gingen ook met hun eigen varkens de bossen in zodat de dieren goed vet waren tegen de winter.

Dennenbossen in de Kempen

In de Kempen vind je heel veel dennenbossen. Dat is uiteraard omdat dennenhout werd gebruikt in de mijnbouw. Dennenhout kraakt het hard voor het breekt en daardoor werden mijnwerkers gewaarschuwd als de mijn op instorten stond.
De dag van vandaag proberen we om meer diverse bossen te krijgen. Dus niet meer zoals vroeger 1 soort per bos, maar alles door elkaar. Dat zorgt niet alleen voor een gezondere mix, maar ook voor een aantrekkelijker bos.
Alle info over de week van het bos en een handig overzicht van alle activiteiten die er tijdens de week georganiseerd worden, kan je HIER vinden.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet