Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Bretoense pannenkoeken met Roger Van Damme

vr 21 jun. - 6:31

Sandrine uit Eeklo is net terug uit Bretagne waar ze, zoals zovelen die er al geweest zijn, Bretoense pannenkoeken heeft gegeten. En nu ze terug is wil ze die graag zelf eens klaarmaken...
Bretoense pannenkoeken met Roger Van Damme

Sandrine uit Eeklo is net terug uit Bretagne waar ze, zoals zovelen die er al geweest zijn, Bretoense pannenkoeken heeft gegeten. En nu ze terug is wil ze die graag zelf eens klaarmaken.

Maar hoe doe je dat? Wat zijn precies de ingrediënten en heb je er een speciale pan voor nodig?

Vragen die De Madammen stelden aan topchef Roger Van Damme van Het Gebaar in Antwerpen. Maar niet enkel aan hem. Want Roger kwan niet alleen. In zijn zog verscheen ook Matthieu Moerenhout, de man die Roger Van Damme Bretoense pannenkoeken heeft leren bakken en hem de speciale bakplaat heeft bezorgd.

Over de Bretoense pannenkoeken, de speciale bakplaat en natuurlijk hoe je de heerlijke pannenkoeken klaarmaakt, daar hadden Roger, Matthieu en De Madammen het uitgebreid over.

RECEPT BRETOENSE PANNENKOEKEN

Ingrediënten (4 personen)

Voor de pannenkoeken:

  • 500 g boekweitbloem
  • 100 g tarwebloem
  • 500 ml water
  • 375 ml cider
  • 300 ml melk
  • 3 eidooiers
  • 50 gram reuzel
  • 150 g licht gezouten boter

Vulling:

2 appeltjes
vijgencompote
brie
Oud Brugge
walnoten
bieslook fijngesnipperd
slaatjes als garnituur: kropsla & rucola

TIP: Ook heel lekkere vulling: geitenkaas.

Bereiding

  • Meng in een grote kom de boekweit- en tarwebloem.
  • Giet het water en de cider erbij en meng tot een stevig beslag.
  • Doe de melk erbij en roer goed tot alle klontjes uit het beslag zijn.
  • Klop daarna de eidooiers onder het beslag.
  • Smelt de boter op een laag vuur.
  • Roer de gesmolten boter voorzichtig onder het beslag en breng op smaak met een extra snuifje zout.
  • Dek de kom af met plasticfolie en laat het beslag 30 minuten rijzen op kamertemperatuur.
  • Smelt een klontje reuzel in een hete pan.
  • Giet een flinke lepel beslag in de pan en leg hierop de ingrediënten voor de vulling.
  • Je kan de pannenkoek naar keuze open laten of dichtvouwen.

Nog meer info over Bretoens pannenkoeken door Roger Van Damme vind je hier!

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet