Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Bouwen & besparen? Het kan!

wo 25 feb. - 9:00

Batibouw gaat weer van start in Brussels Expo. Ga je een huis te kopen/bouwen? Ga je verbouwen? Lees dan deze tips.

Is bouwen alleen nog weggelegd voor gelukzakken met een rijke oom of een postbusadres in Luxemburg? Toch niet. Ook jij kunt je, na het lezen van het boek van Colette Demil en Staf Bellens, gegarandeerd nog een nieuwe of gerenoveerde woning veroorloven. Wij halen alvast enkele tips uit hun boek!

Waarop moet je letten als je een bouwgrond koopt?

De ligging en de kenmerken van een bouwgrond kunnen een grote invloed hebben op de kostprijs van jouw woning, de woonkwaliteit en de woonkosten achteraf. Houd bij de aankoop dus zeker rekening met de oriëntatie, de draagkracht, de extra kosten om het terrein bouwrijp te maken en de gemakkelijke toegankelijkheid vanop straat.

Mogen familie, vrienden, collega’s en buren je zomaar helpen op de werf?

Familieleden mogen je gratis komen helpen op de werf. Vrienden, buren of collega’s mogen dat in principe niet. Als ze dat toch doen en er een controle volgt, riskeren jullie een administratieve boete of erger. Afhankelijk van de omvang van de werken kan de sanctie oplopen tot enkele duizenden euro’s, zowel voor de bouwheer als voor de helper. Als jij zelf of een van de helpers een of andere uitkering krijgt (werkloosheid, brugpensioen, ziekte, invaliditeit), kunnen er nog sancties bij komen.

Hoe houd je je toekomstige nieuwbouwwoning betaalbaar?

Een compact ontwerp, een goed indelingsplan, geen ingewikkelde bouwdetails en weloverwogen materiaalkeuzes maken een woning al een stuk beter betaalbaar. Kijk na welke ruimtes je nodig hebt en welke kunnen wegvallen. Ingewikkelde bouwdetails (bv. siermetselwerk, dakkapellen, erkers) vergen meer tijd om uit te voeren. Dergelijke details leiden ook gemakkelijker tot problemen of vergen achteraf meer onderhoud.

Welke zijn de belangrijkste uitgavenposten bij een verbouwing?

Belangrijke onkostenposten bij de renovatie van een woning zijn onder andere de vervanging van het dak, het buitenschrijnwerk en de beglazing, de vloeren, de vernieuwing van de elektriciteit, verwarmingsinstallatie, keuken en badkamer. Hou in je budget altijd een voldoende grote marge, bijvoorbeeld 15%, voor onverwachte (meer)kosten.

Wat moet je zeker weten om goed en efficiënt te isoleren?

Door te isoleren en luchtdicht te bouwen, voorkom je dat er te veel warmte verloren gaat langs het dak, de muren, de ramen, de vloeren en het buitenschrijnwerk. Goed isoleren verhoogt het wooncomfort en verlaagt de energiefactuur. Een juiste materiaalkeuze en een correcte toepassing zijn essentieel. Belangrijke begrippen zijn het K-peil, de U-waarde, de R-waarde, de lambdawaarde en de koudebrug.

Waarom is een dak van een bestaande woning isoleren goed voor je portemonnee?

Langs een niet-geïsoleerd dak gaat circa 25% van de in de woning geproduceerde warmte verloren. Bovendien riskeer je door de Vlaamse dakisolatienorm dat je woning op termijn ongeschikt wordt verklaard als het dak niet is geïsoleerd. Zowel voor een hellend als voor een plat dak bestaan er handige prefab elementen waarin alle onderdelen zijn verwerkt.

Waarom is een zonneboiler interessant?

Met een zonneboiler kun je ongeveer de helft van het gezinsverbruik aan warm water dekken. Daar staat een beperkte kostprijs voor de aankoop en installatie tegenover. Je doet dus gegarandeerd een goede zaak.

Waarvoor heb je een bouwvergunning nodig?

De algemene regel is dat je een bouwvergunning nodig hebt als je werken uitvoert die een impact hebben op de ruimtelijke ordening. Soms volstaat een melding en moet je geen vergunning aanvragen. Voor kleine werken is er geen vergunning of melding nodig. Als je zonder vergunning werken uitvoert waar een vergunning voor nodig is, bega je een bouwmisdrijf. Je riskeert dan een boete, een stillegging van de werken en bepaalde maatregelen, bijvoorbeeld een eis tot herstel van de oorspronkelijke toestand.

Hoeveel kun je lenen?

Essentieel is dat je de terugbetaling van een lening kunt dragen. Maak een financieel plan op jouw maat en hou je daaraan. Hou in dat plan rekening met mogelijk hogere woonkosten, grote toekomstige uitgaven, de gewenste levensstijl en een eventuele gezinsuitbreiding.

Waarop moet je letten als je een hypothecaire lening wilt aangaan?

Looptijd en rentevoet zijn de belangrijkste elementen. Onderhandel wel goed over de rentevoet, want die kan dikwijls nog lager. Ga ook na welke engagementen je bij de bank moet nemen en wat die kosten: brandverzekering, loondomiciliëring, schuldsaldoverzekering.

Betaal je belasting op het bezit van een woning?

De belangrijkste belasting die je voor je woning betaalt, is de onroerende voorheffing. Die wordt berekend op basis van het kadastraal inkomen. Er zijn diverse verminderingen mogelijk, onder andere voor bescheiden woningen, voor energiezuinige woningen en voor bepaalde renovaties.

Het boek "Bouwen besparen? Dat kan!" is een uitgave van Lannoo geschreven door Colette Demil en Staf Bellens.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet