Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Alles wat je wil weten over de Afrikaanse keuken

In de keuken

do 14 okt. - 8:27

Wie moambe zegt, denkt Congo en Afrika. Maar Afrikaans eten is natuurlijk meer dan alleen moambe. Jeremy Black, de zaakvoerder van het vroegere restaurant Mata Mata Pili Pili in Antwerpen geeft uitleg. 
© Canva

Typische ingrediënten

Wat zijn de typische ingrediënten van de Afrikaanse keuken? Of beter gezegd de West-Afrikaanse keuken? Want Afrika is groot en de keuken uit Marokko is niet dezelfde als die in pakweg Zuid-Afrika: "Een van de basisingrediënten bij het koken is palmolie, dat is olie gemaakt van palmboom. Het is een rode olie en die krijg je niet meer uit je kleren als je morst. Een lastig goedje."

"Ook chilipepers worden vaak gebruikt De Afrikaanse keuken is niet klassiek pikant, maar wel pittig.
Ajuinen en tomatensaus kom je vaak tegen bij ons, net als pindakaas."

Saka saka klinkt al exotischer: "Dat zijn de blaadjes van de maniokwortel. In Afrika zijn ze wel 100 soorten spinazie. Ze hebben daar veel variatie in. Saka saka ziet eruit als spinazie, maar smaakt wel helemaal anders. Het heeft er qua smaak eigenlijk niks mee te maken. Wij snijden er dan altijd veel groenten door."

Vlees en vis gebruiken we ook veel. Vooral rund en veel minder varkensvlees wegens de islam. Kip is ook populair, net als lam en schaap. Antiloop, aap en krokodil vind je meer zuidelijk in Afrika. In Congo vind je occasioneel wel eens aap op het menu."

Ook veel gebruikt: foefoe. "Dat is maïsmeel of maniokmeel met water. Het is net een stevig papje, het lijkt een beetje op polenta. Afrikanen zweren daar echt bij. De eerste keer dat je het eet is de smaak speciaal, maar het werkt verslavend. Het is een vullend bijgerecht."

Ook populair: bakbananen. "Je hebt dessertbananen en bakbananen, die kan je alleen eten als je ze verwerkt. Rauw zijn die niet te eten. Je moet wachten tot ze lekker geel zijn. Groen zijn ze absoluut niet eetbaar. Je moet ze daarna bakken om te eten. Koken zou ook nog kunnen, maar gebakken is het beste. Pellen, zout of suiker op doen en klaar. Gewoon bruin laten worden in de pan."

Insecten

Het idee dat er in Afrika veel insecten worden gegeten, is echt een klassiek vooroordeel: "Veel mensen hebben het vooroordeel van 'de wilde Afrikanen'. Het idee is dat je daar constant vreemde dingen op je bord krijgt. Maar het enige wat ik raar vind, is dat ze er nogal vet koken. Dat ze vaak botten gebruiken en dat ze graag vissenkoppen eten."

"In het Westen wordt vet geweerd uit de keuken en moet alles ontdaan zijn van de botten en is een vissenkop helemaal uit den boze. Vooral die vissenkoppen vinden Afrikanen doorgaans overheerlijk. Naar het schijnt spatten de visoogjes lekker uiteen in je mond." 

Gespecialiseerde kruideniers 

Alle ingrediënten zijn overal courant verkrijgbaar in onze steden. "In de wijk Matongé in Brussel bijvoorbeeld. Dat is de Congolese wijk. In Antwerpen zijn het vooral de mensen van Sri Lanka die de tropische ingrediënten verkopen. Maniokwortel, bakbananen, pili pili, … Je vindt het allemaal bij de gespecialiseerde kruideniers. Je herkent ze vaak aan de pruiken en de ontkrulmiddellen die je er ook kan kopen."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet