Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Zoete zonde

wo 25 mrt. - 7:30

Is de ene suiker gezonder dan de andere?

De Wereldgezondheidsorganisatie raadt aan om maximum 25gr toegevoegde suiker per dag te eten. Een moeilijke opgave want een groot glas frisdrank bevat al 25 gram vrije suikers. Maar zijn alles suikers even ongezond?

Liesbet Dejaegere van het VIGEZ stelt dat er drie soorten suikers zijn:

  • Intrinsieke suikers: dit zijn de suikers die van nature in fruit en groenten zitten. Als je bijvoorbeeld een appel eet, dan krijg je deze vorm van suiker automatisch binnen, samen met de andere gezonde eigenschappen van fruit zoals vitamines, mineralen en vezels. Heel gezond dus! Maar je kan die intrinsieke suikers ook eten in de vorm van sap (vers of uit concentraat) en da’s niet zo gezond want dan neemt je lichaam enkel de suikers op en geen andere voedingsstoffen. Daardoor krijg je een hongergevoel.
  • Melksuikers: dit zijn de suikers die in melkproducten zitten. Ze zijn gezond omdat ze gepaard gaan met andere gezonde voedingsstoffen in melkproducten zoals eiwitten en calcium.
  • Vrije toegevoegde suikers: dit alle suikers suikers die toegevoegd zijn tijdens de productie. Ze zitten van nature in honing, siroop en stroop en ze worden tijdens toegevoegd tijdens de productie en bereiding van voedingsmiddelen. Vandaar de naam ‘toegevoegde suikers’. Die zijn er teveel aan.

Alternatieve suiker is geen alternatief

Toegevoegde suikers zijn dus ongezond. Welke soort je ook kiest, je maakt je product altijd extra zoet en dus ongezond. Ook de zogenoemde alternatieven voor suiker uit suikerbieten zijn volgens het VIGEZ ongezond.

Agavesiroop, ahorn- of esdoornsiroop, palmsuiker, kokosbloesemsuiker, rietsuiker, honing, … Hoe de suikers ook bewerkt zijn of van welke plant ze komen: het maakt geen verschil. Elke vorm van suiker die extra wordt toegevoegd en die we eigenlijk niet nodig hebben, is ongezond. Hoe minder we ervan eten hoe beter!

In sommige soorten zitten wel iets meer mineralen en vezels dan in de zogenaamde ‘geraffineerde’ suiker uit riet of bieten. Maar die voedingswaarde is echt verwaarloosbaar binnen het volledige voedingspatroon. Je neemt deze voedingstoffen beter op via volwaardige voedingsmiddelen zoals groenten en fruit.

Glycemische index

De invloed van voedingsmiddelen op onze bloedsuikerspiegel wordt uitgedrukt in de glycemische index. Deze index houdt rekening met alle bestanddelen van het voedingsmiddel. Een beperkt aantal onderzoeken geeft aan dat de index iets lager is bij producten met bijvoorbeeld agavesiroop en kokosbloesemsuiker. Je suikerspiegel zal er dus iets minder snel door stijgen maar dat wil niet zeggen dat het een gezond product is en al helemaal geen vrijgeleide om frequenter suikers te eten.

Bijvoorbeeld ahornsiroop kiezen in de plaats van kristalsuiker op je pannenkoeken heeft geen zin. Zeker niet als je niet graag ahornsiroop eet. Belangrijk is om bewust en met mate om te gaan met suiker, in welke vorm dan ook. Als je dan toch wil zondigen door suiker op je pannenkoeken te doen, kies dan een suiker die je het lekkerst vindt qua smaak. Je zal er meer van genieten!

Goed nieuws voor de portemonnee


Dat het verschil tussen alle soorten toegevoegde suikers verwaarloosbaar is, is trouwens ook goed nieuws voor je portemonnee.

Gewone kristalsuiker is het goedkoopst. Je betaalt minder dan 1 euro per kg. Rietsuiker is iets duurder. De prijs voor agavesiroop ligt ongeveer tussen de 12 en de 14 euro kg. Ahornsiroop is nog duurder: de prijs kan oplopen tot 21 euro per kg. En kokosbloesemsuiker is de absolute koploper. Voor 1 kg betaal je makkelijk 28 euro.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet