Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Zo maak je 2016 iets minder duur

di 22 dec. - 6:31

De Inspecteur geeft je graag 40 tips om van jou een sterkere consument te maken in 2016!

De Inspecteur geeft je graag 40 tips om van jou een sterkere consument te maken in 2016! In dit artikel tip 11 tot en met 20. De eerste 10 tips vind je HIER.

TIP 11: Bespaar op je autokosten: reken uit of autodelen iets voor jou is

Jouw auto is misschien wel één van de grootste besparingsposten voor volgend jaar. Bereken maar eens een keer of je die echt wel nódig hebt. Want een auto kost geld, ook als hij niet rijdt. Een kleinere stadswagen kost zo’n 280 euro per maand als hij gewoon stil staat. Mensen die minder dan 10.000 km per jaar rijden, zijn beter af in een autodeelsysteem.
Er bestaan intussen verschillende manieren om een auto te delen. Er zijn zeker ook een aantal initiatieven in jouw buurt te vinden, waarmee je vaak honderden euro's kan besparen. Of initiatieven waarbij je jouw éigen auto kan delen met anderen, zodat die ook sneller is afbetaald.

TIP 12: Bespaar op je medicijnen en koop de goedkoopste variant

Generische geneesmiddelen zijn vaak een pak goedkoper, maar ze zijn niet altijd de goedkoopste. Bij sommige producten is een merkproduct het goedkoopst. Vraag dus telkens aan je apotheker naar het goedkoopste middel. Een reisapotheek wordt zo 10 procent goedkoper bijvoorbeeld.
En als je bij de grens woont, stap dan zeker eens over de grens een drogist of een apotheek binnen. In de buurlanden kunnen pijnstillers, hoestmiddelen en spierzalf tot 5 keer goedkoper zijn. Let wel op of het echt om hetzelfde product gaat. Want de samenstelling durft soms te verschillen. Vraag dus zeker raad aan je apotheker!

TIP 13: Als je bouwt, zet dan de geschillencommissie bouw in het contract met de aannemer

Bouwen loopt niet altijd even vlot: aannemers die op zich laten wachten, werken die niet uitgevoerd zijn zoals het hoort,.. Vaak is het woord tegen woord en op den duur kan alleen nog een dure en slopende rechtszaak wat hoop brengen. Om die laatste stap te vermijden, kan je een belangrijke voorwaarde in het aannemerscontract laten zetten: dat de geschillencommissie bouw tussenkomt bij problemen. Die commissie handelt bouwperikelen af zonder tussenkomst van het gerecht. Maar als consument kan je daar niet rechtstreeks terecht. Dat kunnen alleen aannemers of bouwfirma's bijvoorbeeld. Zorg dus dat de tussenkomst in je contract met de aannemer staat.

TIP 14: Bespaar op energie: zoek de goedkoopste energieleverancier

Check elk jaar of je bij de voordeligste stroom- of gasleverancier zit. Daar kan je veel geld mee besparen! De VREG, de Vlaamse regulator van de elektriciteits- en gasmarkt, heeft uitgerekend dat een gemiddeld per jaar 280 euro kan uitsparen door over te stappen naar de goedkoopste leverancier.
Uit de energie-enquête van De Inspecteur dit najaar blijkt dat de prijs voor de Vlaming nog altijd het belangrijkste is bij de keuze van een energieleverancier, maar ook dat een derde van de Vlamingen geen moeite doet om een andere elektriciteitsleverancier te zoeken. Maar het loont dus wel de moeite. En het is ook erg gemakkelijk om de beste prijs van de markt te vinden voor elektriciteit en aardgas.
Op de website van de VREG vind je de V test. Surf even naar DEZE SITE of bel naar het gratis nummer 1700, het nummer van de Vlaamse overheid. Die helpen jou dan telefonisch aan het beste tarief en sturen dat nadien via de post op.

TIP 15: Zoek een betere thuis voor je spaargeld

Wat moeten we met ons spaargeld doen in 2016? Het geld op ons spaarboekje heeft nog nooit zo weinig opgebracht. Economiespecialist Michaël Van Droogenbroeck verwacht dat dat niet snel zal veranderen. Hij raadt aan om toch eens na te denken over andere bestemmingen dan je spaarboekje voor je geld.
Informeer je over aandelen. Maar hou rekening met het risico, want aandelen zijn al jarenlang heel rendabel, en dan bestaat het risico dat de beurzen plots naar beneden duiken. Of denk aan dividenden van bedrijven. Bij sommige bedrijven ligt dat al jarenlang vast op 5%, wat heel wat hoger is dan de rente op het spaarboekje. Of investeer in vastgoed. Je kan ook (een stuk van) je lening voor je huis vroegtijdig afbetalen.
Maar alle alternatieven voor je spaarboekje hebben allemaal één groot nadeel: ze zijn nooit zo veilig als een spaarboekje. Het spaarboekje geeft je de garantie dat je al het geld dat je erop zet, niet kan verliezen. Dat kan geen enkel alternatief ook bieden. Maar overweeg het risico tegenover het rendement.

TIP 16: Eet je bord leeg op restaurant en wees creatief in de keuken

We willen toch met z'n allen vermijden dat we massaal veel eten weggooien? We kunnen er zélf veel aan doen.
Horeca Vlaanderen geeft aan restauranthouders tips om minder eten weg te gooien: zo krijgen ze de raad om koekjes bij de koffie in een doorschijnende verpakking te geven: zo zien de klanten meteen welk koekje het is, en doen ze de verpakking alleen open als ze het koekje effectief willen opeten. Maar als consument kan je uiteraard al beginnen met je bord leeg te eten, dan moeten restauranthouders minder weggooien.
Acteur Jenne Decleir probeerde een maand lang zo weinig mogelijk eten weg te gooien. Hij leerde om creatief te koken: gebruik alles van de groente bijvoorbeeld, ook de bladeren van de bloemkool. En laat groenten niet in je koelkast liggen: maak ze al klaar zelfs als je ze nog niet wil opeten. Zo zullen ze langer bewaren én zal je ze sneller opeten!

TIP 17: Telecom - Bespaar op je telefoonkosten - kijk op bestetarief.be

Past het abonnement voor je gsm, telefoon en digitale televisie, wel écht bij jouw verbruik? Op www.bestetarief.be kan je dat checken. Dat is een website van de overheid. Je moet er allerlei gegevens invullen over je telecomfactuur en de website berekent dan wat voor jou de beste formule is. Zo kan je veel geld besparen.
Kijk wel goed na of je dan exact dezelfde diensten krijgt: sommige digitale TV-aanbieders bieden niet evenveel zenders aan, of je internetsnelheid kan veranderen.

TIP 18: Telecom - Controleer elk jaar of je wel zeker het voordeligste abonnement hebt

TV Vlaanderen veranderde een tijd geleden haar abonnementen. Klanten met een oude abonnementsformule kregen een brief waarin stond dat hun huidig abonnement ophield te bestaan, en dat het abonnement automatisch werd overgezet naar de nieuwe Basic Formule.
Uit de brief zou je kunnen afleiden dat deze formule de goedkoopste is, maar dat klopt niet. Er bestaat ook een Basic Light Formule maar die vind je enkel online terug en niet in de brief.
Volgens de telecomwet moeten klanten altijd het tarief aangeboden krijgen dat het best bij hun profiel past. Om zeker te zijn dat je het goedkoopste tarief krijgt aangeboden, kijk je best op de website van de operator. Daar kan je zien welke soorten abonnementen er zijn, hoeveel ze kosten en wat je daarvoor in de plaats krijgt. Een telefoontje naar de klantendienst is ook een goed idee.
Geloof niet zomaar elke brief die je toegestuurd krijgt.

TIP 19: Telecom - Let nog altijd op als je met je gsm belt of surft in het buitenland

De kosten om te surfen en bellen in het buitenland, de zogenaamde roamingtarieven, worden pas in 2017 helemaal afgeschaft. Ze zakken dit jaar wel al voor een deel, maar pas vanaf 1 mei 2016. Voor sms die je vanuit het buitenland stuurt, zou je 2 cent betalen. Internetten in het buitenland zou je 5 cent per megabyte kosten in plaats van 20 cent nu. Voor een gewoon telefoongesprek vanuit het buitenland met je gsm betaal je vanaf 1 mei 5 cent per minuut. Let wel, dit geldt enkel in landen van de Europese unie.

TIP 20: Telecom - Recupereer het deel van het geld van je prepaid-kaart dat je niet hebt opgebruikt

Een prepaidkaart kan handig zijn als je niet veel belt, maar soms nadelig als je bijna nooit belt. Want als je belkrediet aan het einde van de maand niet op is, verlies je vaak dat geld. Al kan je via dit trucje een deel van dat geld recupereren. Ga naar www.betaallijn.be. Maak een account aan. En bel dan naar een betalend 0900-nummer.
Zo bel je je prepaidkaart leeg op het 0900-nummer. De initiatiefnemers houden daar wat kosten en hun eigen winst van af, maar iets meer dan 50 procent van het opgebelde geld storten zij nadien naar jouw rekening. En zo kan je dus het geld dat je anders helemaal zou kwijt zijn, toch nog voor de helft recupereren.
Let wel op, het is een dienst enkel voor prepaidkaarten. Dus bel zeker niet met een abonnement naar dat 0900-nummer, want dan komen de kosten op jouw factuur terecht.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet