Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Wat na je dood?

vr 24 apr. - 6:27

Wil je begraven of gecremeerd worden? En hoeveel mag dat kosten? Je kan jouw wensen nog tijdens je leven vastleggen

Zondag is het erfgoeddag. Je kan dan op verschillende plekken in Vlaanderen en Brussel kennis maken met ons erfgoed. En dit jaar is het thema wel heel letterlijk: het gaat over 'erven'. In het kader van die dag werkt de stad Antwerpen aan een informatiecampagne om mensen bewust te laten nadenken over hun eigen levenseinde. De stad noemt dat naburgering.

Leg je wensen vast

Maar weinig mensen denken op voorhand na over wat er na hun dood met hen moet gebeuren. Ergens is dat logisch. Niemand wordt graag geconfronteerd met het einde van het leven. Maar toch is het belangrijk om dat wel te doen. Hoe duidelijker jij bent over jouw wensen na je dood, hoe makkelijker voor je familie om de juiste keuzes te maken.

De keuze voor een laatste rustplaats is niet altijd evident. De mogelijkheden zijn uitgebreider dan je denkt en die keuze kan voor sommige families bijzonder zwaar zijn. Wilde de overledene begraven of gecremeerd worden? En wat moet er met de as gebeuren? Die kunnen bijgezet worden in een columbarium of uitgestrooid worden of misschien wel bijgezet worden in een urnenveld. Er zijn veel mogelijkheden en dat maakt een beslissing niet altijd makkelijk.

Naast de keuze voor begraving of crematie moet er ook een keuze worden gemaakt voor een een concessie. Is het voldoende dat de laatste rustplaats 10 jaar blijft bestaan, of kies je liever voor een langere periode? En wil een familielid later graag in of naast hetzelfde graf begraven worden?

Al die dingen moeten na een overlijden snel worden beslist en soms worden er foute keuzes gemaakt. Een familie kan bijvoorbeeld voor uitstrooiing kiezen maar na een maand spijt hebben van die keuze. Bij een uitstrooiing is er geen graf of gedenkteken en dat is soms moeilijk.

Als jij die keuze zelf al op voorhand hebt gemaakt en laat vastleggen, is dat vaak een hele opluchting. Jij hebt zelf gekozen wat je wil en jouw familie hoeft niet te twijfelen of ze wel de juiste keuze maken. Bovendien heb je op die manier ook de kosten voor je uitvaart deels in handen.

Laatste wilsbeschikking

Je kan de beslissingen over wat er met jou moet gebeuren na je dood laten vastleggen in een laatste wilsbeschikking. Dat is een document waarin je kan aangeven of je begraven wil worden of gecremeerd en wat er met je as moet gebeuren. Verder kan je ook aangeven op welke begraafplaats je wil liggen en welke soort uitvaart je wil.

Je kan zo'n laatste wilsbeschikking laten vastleggen op de dienst burgerlijke stand in jouw stad of gemeente. Je kan dat gewoon aan het loket regelen of - in sommige steden - ook online. Zo'n laatste wilsbeschikking is gratis en je kan die altijd nog laten aanpassen. Bij je overlijden wordt dan de laatste versie gebruikt.

Natuurlijk kan het ook zijn dat jij heel specifieke wensen hebt voor je uitvaart en begraving. In dat geval kan je ook een afspraak maken bij je begrafenisondernemer. Dan kan je ook andere zaken vastleggen zoals de keuze van de kerk en bloemen. Bovendien kan je ook vragen aan je begrafenisondernemer om al die wensen te laten opnemen in het rijksregister.

En dat kan belangrijk zijn want soms komt het voor dat mensen wel wensen laten vastleggen bij één begrafenisondernemer maar dat de eigenlijke uitvaart door een andere wordt geregeld. Familie zijn dan niet op de hoogte van de laatste wilsbeschikking en dat is bijzonder jammer.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet