Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Spooktoestel in huis?

di 5 mei - 10:36

Ook al meegemaakt dat je tv, je garagepoort of een ander toestel zonder aanwijsbare reden begon te werken?
spook-tv

Julia uit Stabroek contacteerde onlangs De Inspecteur. Haar Samsung-tv begon in de voorbije anderhalve maand al drie keer te spelen zonder aanwijsbare reden. Een probleem dat achteraf gezien waarschijnlijk te wijten is aan de functie ‘automatische update’ in haar televisiemenu.

De ‘spook-top 5’

Julia is echter duidelijk niet de enige met een toestel in huis dat een eigen leven lijkt te leiden. De Inspecteur kreeg massa’s reacties binnen van luisteraars die hetzelfde meemaakten. Niet zelden met een Samsung-tv, zoals bij Julia, maar ook met andere toestellen.

Dit zijn de vijf meest markante verhalen:

  1. Als Johan zijn televisie aanzet, wordt de beddenbodem ook geactiveerd.
  2. De kerstverlichting van Danny gaat aan en uit als hij de garagepoort open doet.
  3. Bij Anita springt de televisie aan wanneer ze eieren klutst met een elektrische garde.
  4. Wim hoort de deurbel als zijn buren hun auto op slot doen
  5. Wanneer Thomas de televisie aanzet, slaat de ventilator van de kachel aan

Interferentie

Abdellah Touhafi, docent elektronica aan de VUB in Brussel, ziet de afstandsbediening als één van de hoofdoorzaken. Het probleem van komt vaak voor bij goedkopere elektronica, en staat bekend als ‘interferentie’.

De producenten gebruiken vaak dezelfde commando’s voor hun apparatuur. Bovendien gebruiken de afstandsbedieningen voor hun signalen vaak ongeveer dezelfde frequentie. Bij goedkopere toestellen gaat het vaak om de ‘vrije’ frequenties. Dat zijn frequenties waarvoor weinig of geen reglementering bestaat, en waarop heel wat toestellen door elkaar uitzenden.

Je kan vermijden door te investeren in degelijke toestellen. Nieuwe, duurdere toestellen sturen meer informatie door en gebruiken een andere frequentie en code. Sommige toestellen werken met draadloze communicatie via bluetooth of Zigbee. Die kanalen zijn betere gereglementeerd en gestandaardiseerd, waardoor ze niet door andere afstandsbedieningen beïnvloed worden.

Veiligheid?

Bij het lattenbodem-probleem van Johan zit de oorzaak waarschijnlijk niet bij het televisietoestel. Dat is echt wel getest in een labo om interferentie te voorkomen. Het probleem zit wellicht bij de goedkopere elektronica in de lattenbodem. Maar moet je je zorgen maken dat iemand met het zendertje van z’n deurbel pakweg je auto kan openmaken?

Volgens Abdellah Touhafi zal dat niet snel gebeuren. De autosleutel is nog op een andere manier beveiligd, waardoor je speciale apparatuur moet hebben om de deur open te maken. Wat wel kan, is dat je wagen niet open gaat terwijl er iemand op de deurbel drukt.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet