Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Smaaktest: surimisticks

wo 16 nov. - 8:17

Ze zijn niet duur en ze smaken naar krab. Maar zijn surimisticks echt de 'frikandellen van de zee'?

Als je een beetje Japans kent weet je dat Surimi letterlijk ‘gemalen vlees’ of 'gehakt' betekent. Vis-gehakt dus in dit geval, in vormpjes geperst en voorzien van een oranje laagje. Het lijkt op krab, het smaakt er ook naar, maar het is een pak goedkoper.

Geproefd

De Inspecteur wou wel eens weten welke de lekkerste surimi is, en ging sticks kopen in 5 supermarkten. Een proefsessie met 100 testers later tekende hij deze surimi-top 5 op:

  1. Carrefour – 9,75 euro/kg
  2. Delhaize – 9,48 euro/kg
  3. Everyday (Colruyt) – 4,15 euro/kg
  4. Cora – 8,95 euro/kg
  5. Ocean Sea (Lidl) – 4,95 euro/kg

Straf: Carrefour scoort meer dan dubbel zoveel punten als de laatste in de stand. Veel smaakverschil dus, en toch zien al die staafjes er bijna identiek uit.

De 'vleesworst' van de zee

Dr. Annick Verween bekeek de verpakkingen en merkte dat 4 van de 5 merken uit dezelfde fabriek komen. “Een heel groot bedrijf in Litouwen. ’t Is één van de grootste surimiproducenten ter wereld. Ze leveren aan Delhaize, Everyday, Carrefour en Lidl (Ocean Sea). Alleen Cora werd gemaakt in Frankrijk.”

Surimi wordt wel eens de ‘frikadel van de zee’ genoemd, maar Annick houdt het liever op de 'vleesworst' van de zee: "Het wordt gemaakt van overschotjes van de visindustrie. Alle bruikbare delen van de vis die overblijven na het fileren worden op die manier gerecycleerd. Niet de beste delen van de vis, maar ook niet zoals bij dierenkarkassen waar ze quasi alle resten in frituurvlees draaien.”

Op zich best ok dus. Zo worden de restjes tenminste niet weggegooid. Annick zag ook dat 2 van de 5 merken een MSC-label hebben: ‘”Het label voor duurzame visvangst dus. Een goeie zaak, en toch vind ik het altijd vreemd als ze dingen doen smaken naar iets anders.”

Minder vis dan iets anders

Je voelt aan je kleine teen dat er bij de productie van surimi wel wat smaakstoffen te pas komen. Verween: “Aroma’s van krab en schaaldieren, maar ook nog heel wat andere dingen hoor. Het percentage visvlees ligt meestal maar ergens tussen de 30 en de 40 %. Alleen Carrefour is een uitschieter met 52%.”

Zowel de winnaar als de concurrentie kappen er nog veel andere ingrediënten bij: sorbitol en polyfosfaten voor de bewaring, zetmeel en ei. Het oranje randje maken ze allemaal met paprika-extract. En er staat zelfs suiker in de ingrediëntenlijst.

Annick Verween: “Ja, daar is de suiker dus weer. Nu, surimi is best laag in calorieën. Maar er zit wel ongeveer 1 klontje suiker in per 100 gram (6 staafjes). En de meeste suiker zit in de surimi van winnaar Carrefour."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet