Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Smaaktest mini-loempia

do 1 dec. - 2:46

Met welk merk scoor je het best straks tijdens de feestdagen? De Inspecteur deed de test.
miniloepmia's: welke zijn de lekkerste?

Eigenlijk spreken we allemaal een woordje Indonesisch zonder het te weten: ‘loempia’ betekent namelijk letterlijk ‘zachte pannenkoek’.

Getest

In Azië vind je ze vaak gestoomd, maar bij ons gaan loempia’s meestal de frituurpan in. De Inspecteur kocht 5 merken kleine loempia’s in de Belgische supermarkten.

Geen dikke maaltijdloempia’s, maar exemplaren die kunnen dienen als vingerhapje. Er bestaat geen standaardrecept voor loempia’s, dus zijn de ene vegetarisch en de andere met kip. Geen identieke producten dus deze keer, maar het gaat om de totaalervaring.

De 100 proevers van het smaakpanel leverden in elk geval een ondubbelzinnige top 5 af:

  1. Horeca Select (Makro, met kip) - € 7,08/kg
  2. Primo (Aldi, met kip) - € 4,41/kg
  3. BizBiz (Lidl, met kip) - € 4,41/kg
  4. Boni (Colruyt, vegetarisch) - € 5,71/kg
  5. Mora (vegetarisch) - € 16,72/kg

Makro komt als beste uit de test, Aldi als beste koop. Maar wel opvallend: de loempia’s met kip scoren beduidend beter dan de vegetarische.

Vettig?

"Zo veel vlees zit er nochtans niet in", weet Annick Verween. “Vaak is het maar 7%. Maar de Vlaming heeft inderdaad wel een voorkeur voor vlees. En vooral ook voor calorierijke voeding, want Horeca Select bevat de meeste vetten, het meeste zout en zo maar even 260 Kcal per 100 gram. Bij de andere merken is dat 160 à 200 Kcal.”

Voor de duidelijkheid: dat caloriegehalte slaat op de ongefrituurde loempia. Verween: “Er komen er dus nog een pak bij als ze uit de frietketel komen. Het voordeel is wel dat ze gemaakt zijn met deeg in plaats van bijvoorbeeld paneermeel. Dat absorbeert wat minder vet. Dus liever een loempiaatje dan een bitterbal.”

Loempia met… patat!

Wel verrassend: het deeg is bij alle merken gemaakt van aardappelpuree. Annick: “Sommige producenten doen er ook maïszetmeel bij, maar het is dus vooral aardappel. Primo van Aldi gebruikt trouwens als enige ook glasnoedels in het recept, en ook die zijn gemaakt op basis van aardappelzetmeel.”

Ook de suiker mag weer niet ontbreken: “Bij BizBiz (Lidl) en Boni (Colruyt) zit er een klontje per 100 gram – het dubbel van de andere.”

En tot slot verschilt de groentenmix nogal. De enige constante is eigenlijk witte kool. Maar als je een groen boontje ziet zitten in een loempia, dan is het heel waarschijnlijk een Mung-boon. Annick: “Populaire soort in Azië omdat ze licht verteerbaar is, en belangrijk voordeel: je moet er minder windjes van laten.“

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet