Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Potjesdag!

vr 22 mei - 6:15

De Stem Van de Consument toonde aan dat veel Radio2-luisteraars zich ergeren aan de vele verpakkingen bij het winkelen.

Uit onze grote rondvraag

'De Stem van de Consument' bleek dat we ons met z'n allen nogal ergeren aan de wegwerpmaatschappij. Meerbepaald die talloze te grote of ronduit overbodige verpakkingen waar we na onze aankopen mee opgescheept zitten. De oplossing lijkt anders verdacht dichtbij: waarom gaan we niet gewoon met onze eigen gebruikte potjes, bakjes, doosjes en zakjes naar de winkel om ze daar te laten hervullen. Zou het zo eenvoudig kunnen zijn?

Hygiëne: geen vuiltje aan de lucht

In principe kan je bijvoorbeeld botervlootjes, plastic potten van kant en klare soep of andere plastic potjes met voedingswaren hergebruiken als je deze gulden regel volgt, zegt professor Ragaert, specialist in verpakkingen van voeding: "Doe er enkel dezelfde of minstens gelijkaardige voedingsmiddelen in als wat er oorspronkelijk in je potje zat."

Omdat zo’n voedingsverpakkingen alleen getest worden voor dat ene voedingsproduct dat erin moet, kan je als consument niet zeker zijn dat er ook iets anders in mag. Een plastic pot van soep bijvoorbeeld, kan je hervullen met je eigen verse soep om te bewaren in de koelkast. Of in een potje van voorgesneden kaasblokjes kan je de volgende keer weer kaasblokjes doen, die de kaasboer voor jou gesneden heeft.

"De voorraaddozen die verkocht worden als bewaardoos voor voeding, zijn volkomen veilig," zegt de professor. Die zijn wel ontworpen en getest om bestand te zijn tegen verschillende voedingsmiddelen en om lang mee te gaan.

Als er een logo op staat dat zegt dat de potjes in de vaatwasser, diepvriezer of microgolfoven mogen, dan is dat ook zo. Staan die logo’s er niet op, dan zou het plastic kunnen vervormen, breken, of er zouden stoffen kunnen vrijkomen in je eten.

Veiligheidslogo's voedselverpakkingen

Tomatensaus is bijvoorbeeld erg zuur. De rode kleur kan invreten en een oranjerode boord achterlaten in je voorraaddoos. Maar als die plastic geschikt is om voeding in te bewaren (als er een logo op staat met een vorkje en een glas) dan moet je je daar niet veel zorgen om maken volgens professor Ragaert. Met glazen bewaarpotten heb je dat niet, want glas is een materiaal dat niets afgeeft en ook niets opneemt.

Potjesdag: met je eigen verpakking naar de winkel

Winkeliers die de afvalberg willen helpen verkleinen kunnen met onze affiche aan de klanten tonen dat ze bereid zijn om de eigen potjes van de klant te vullen.

Sanderijn Van Leenhove van Unizo zegt dat klanten al geregeld naar de buurtwinkel gaan met hun eigen voorraaddoosje. Er bestaan ook al verpakkingsloze winkels waar je altijd je eigen verpakking moet meebrengen. En op de markt zie je dikwijls fruitboeren de appels in de eigen draagtassen van de klant doen, in de plaats van in een extra plastic zakje. Verse eieren kunnen perfect in een doosje dat je zelf meebrengt. Of de friturist kan de frietjes in je eigen kom doen.

Bij de slager lijkt het haar moeilijker om de vleeswaren te bestellen in je eigen pot omdat daar strenge hygiëneregels gelden. Maar het kan zeker bekeken worden.

Christine Mattheeuws van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) pleit ervoor om ook bij de lokale winkel je eigen boodschappentas mee te nemen. Kleine winkels blijken nog heel veel plastic zakjes uit te delen, terwijl ze net als de supermarkten een eigen boodschappentas zouden kunnen vragen.

Download de Potjes affiche

Affiche voor winkeliers

Handelaars die willen meewerken aan de eigen-potjes-actie kunnen de affiche hier downloaden, afdrukken en in hun etalage hangen!

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet