Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Onterecht bekeurd? Toch betalen.

wo 25 feb. - 7:15

Een boete krijgen is niet prettig, maar ’t is pas echt balen als je moet dokken voor iets dat je niet misdaan hebt.

Caroline uit Zonnebeke kan erover meespreken. Eind januari kreeg ze haar allereerste proces-verbaal in de bus: 50 euro boete voor te snel rijden. Maar volgens de politie was Caroline op dat moment ook nog eens aan het bellen. En hup: nog eens 110 euro boete erbovenop. Twee bekeuringen dus op hetzelfde PV.

‘Kan niet’, zegt Caroline. ‘Ik bel nooit in de wagen! Alleen kan ze niet bewijzen dat ze niet aan het bellen was op het moment van de vaststelling - op haar gsm-factuur staan alleen uitgaande oproepen. Een lijst van inkomend oproepen kun je alleen opvragen via het parket, maar dat is te duur dus gebeurt het niet.

De agenten houden ook voet bij stuk: ‘we hebben je zien bellen en dus is het jouw woord tegen het onze.’ En gezien agenten 'beëdigde ambtenaren' zijn, weegt hun woord zwaarder door in de rechtszaal. Caroline zou haar zaak dus zo goed als zeker zeker verliezen. Ze besloot daarom toch maar braafjes de onmiddellijke inning te aanvaarden. Maar het wrange gevoel raakt ze maar niet kwijt...

Toch betwisten?

Verkeersboetes zijn moeilijk om aan te vechten aangezien een pv een bijzondere bewijswaarde heeft: je bent schuldig tot het tegendeel bewezen is. In een strafrechtelijke zaak is het andersom maar in het verkeersrecht dus niet. Volgens politierechter Kathleen Stinckens is dat ook maar logisch: mochten de vaststellingen van een beëdigd ambtenaar niet zwaarder doorwegen voor een rechter, zou iedereen natuurlijk elke verkeersovertreding betwisten.

Je kan een PV van onmiddellijke inning wel aanvechten met het antwoordformulier dat er standaard bij zit. De parketmagistraat kan dan eventueel beslissen om je zaak te seponeren. Maar… als hij dat niet doet, geeft hij je een voorstel tot minnelijke schikking en dat kost al 10 euro meer. Betaal je de minnelijke schikking? Dan blijft je strafblad blanco. Betaal je niet? Dan kan de parketmagistraat je dossier door te sturen naar de politierechtbank en dan word je gedagvaard.

2 overtredingen, 1 proces-verbaal

Maar in het geval van Caroline is het onbegonnen werk om naar de rechtbank te stappen aangezien er twee bekeuringen op haar pv staan. Eén voor te snel rijden en één voor gsm-gebruik achter het stuur. Zo’n combinatie komt wel vaker voor. Geen gordel dragen in combinatie met overdreven snelheid is nog zo'n typisch voorbeeld.

Nu zou je denken dat je in zo’n geval het pv in twee kan opsplitsen. Je betaalt de boete voor te snel rijden – daarover valt toch niet te discussiëren – maar je betwist de andere bekeuring. Klinkt logisch maar dat mag niet zomaar: om een pv op te splitsen heb je expliciet de toelating nodig van de rechter en die zal dat niet snel toestaan!

De rechter kijkt dus sowieso naar de twee overtredingen. Voor het deel dat je betwist – in het geval van Caroline het gsm-gebruik – kan je zelfs vrijgesproken worden. Maar je blijft wel zitten met die snelheidsboete en die kan niét betwist worden. De rechter zal je voor die inbreuk dus meer dan waarschijnlijk veroordelen. Gevolg: jij betaalt de kosten van het pv, de kosten van de rechtbank én je de snelheidsovertreding komt op je strafblad.

Nu, de wonderen zijn de wereld niet uit: het kan gebeuren dat de rechter jou toch over de hele lijn vrij spreekt. Maar daar reken je best niet al te veel op... Caroline heeft er volgens alle partijen die we gesproken hebben goed aan gedaan om eieren voor haar geld te kiezen.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet