Mijn smartphone vreet gigabytes

Stuur naar een vriend

Het datagebruik van je smartphone heeft een bepaalde limiet. Dat is bij iedereen anders en hangt af van je abonnement. Je springt er dus maar beter zorgvuldig mee om want het kan opgebruikt zijn voor je het zelf beseft. En bij extra verbruik, ga je ook extra moeten betalen.

Check je instellingen

Het zijn vaak de apps die je data opsloprpen. Probeer daarom best uit te zoeken welke apps het meest van je data verbruiken. Dat kan je makkelijk doen bij je 'Instellingen', je vindt er een klnopje 'Dataverbruik'.

Daar kan je dan voor iedere app afzonderlijk de instellingen aanpassen. Afzonderlijk inderdaad, want een algemene instelling inschakelen voor alle apps is niet mogelijk. Zo kan je dan kiezen om apps enkel actief te maken als je op Wifi zit, op die manier verbruik je gaan data.

Maar natuurlijk heeft iedere app ook zeer appgebonden instellingen. Bij een bekende app zoals Facebook is het bijvoorbeeld aan te raden om de video's op je tijdslijn niet automatisch te laten afspelen. Dat is een functie die heel veel data vraagt.

Ook foto's die overgezet worden naar je cloud vragen veel verbruik, daar is het dus ook aangeraden om dat enkel te laten gebeuren als je op Wifi zit.

Zonder dat je het beseft

Heel vaak gebeuren die zaken zonder dat je het zelf weet of zelfs op momenten dat je je smartphone niet in je handen hebt. Updates van apps bijvoorbeeld, en dat kan al snel oplopen tot een verbruik van 30 of 40 megabyte.

Het komt dus altijd neer op hetzelfde: Ga naar je 'Instellingen' en kies bij 'Dataverbruik' wat je wil of net niet wil.

Geen extra kosten

Extra dataverbruik brengt natuurlijk extra kosten met zich mee. Daarom dat je provider je tijdig zal verwittigen dat je de limiet bereikt. Ook daar kan je zelf kiezen wanneer dat gebeurt. Op 75% van je verbruik bijvoorbeeld, of op 90%.

En bij de meeste providers kan je ook laten instellen dat je de limiet niet kan overschrijden en dus geen extra kosten wil betalen voor je dataverbruik. Je mobiele internet zal dan niet meer werken als je je beschikbare data hebt opgebruikt. Maar als je rekening houdt met de tips hierboven ga je alleszins meer controle hebben over wat er precies gebeurt op die smartphone.

 
Nu bezig

De Inspecteur op Twitter