Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Magnetisch wassen: kan dat?

do 26 mrt. - 8:25

Kunnen wasmagneten je waspoeder vervangen?

De Inspecteur testte deze week wasmagneten. Dat zijn blauwe, bolvormige magneten die je tegen de wand van de wastrommel moet kleven. Volgens de reclame zouden zo’n magneten het waspoeder overbodig maken omdat ze de structuur van het waswater zouden veranderen en dat zou een positieve invloed op de was hebben.

Eén set magneten kost net geen 50 euro. Als die een tijdje meegaan, spaar je dus de kosten voor waspoeder uit. Klinkt aanlokkelijk maar wat is er van aan?

Hoe werkt het?

Water heeft een bepaalde oppervlaktespanning. Dat is het fysisch verschijnsel waardoor het oppervlak van een vloeistof zich als een veerkrachtige laag gedraagt. Je kan de oppervlaktespanning van water verlagen als je er zeep aan toevoegt. Je kan zelf waarnemen hoe dat werkt met een simpele duimspijker. Als je die in gewoon water legt, zal de duimspijker blijven drijven. Als je dan zeep bij het water doet, zinkt de duimspijker naar de bodem.

Doordat zeep de oppervlaktespanning van het water naar beneden haalt, kan het water dieper doordringen in de vezels van textiel waardoor het vuil makkerlijker uit je kleren gaat.

Volgens de reclame zouden die magneten exact hetzelfde doen maar professor fysica Dirk Vandyck spreekt dat tegen. Verschillende universiteiten hebben al onderzoek gedaan naar de werking van die magneten maar er is geen enkel bewijs dat het werkt. De oppervlaktespanning van het water wordt er niet door beïnvloed.

Placebo-effect

Professor Vandyck is er van overtuigd dat je met gewoon water al heel veel vuil uit je kleren krijgt. Of je nu magneten in je trommel stopt of niet maakt geen enkel verschil.

De magneten werken zoals een placebo. Doordat je zo’n setje in de wasmachine stopt, krijg je de indruk dat je toch iets extra toevoegt in de plaats van poeder om de was proper te krijgen. En omdat je denkt dat je een extraatje toevoegt, krijg je de indruk dat je was properder is.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet