Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Hoe betrouwbaar zijn de ingrediëntenlijsten?

di 6 dec. - 8:31

De puree van Delhaize van chef Bart Desmidt wordt zonder eieren gemaakt. In de ingrediëntenlijst staat wel eigeel…
Er is iets vreemd aan de hand met de puree van Bart Desmidt bij Delhaize. Volgens het recept op de voorkant van de verpakking zitten er geen eieren in. Maar op de ingrediëntenlijst staat wel eigeel vermeld!

Productieproces verandert recept

Volgens chef Bart Desmidt zitten er in het oorspronkelijke recept geen eieren. Hij maakt z’n puree met aardappelen, veel boter, zure room, zout en peper. Maar tijdens het productieproces verandert het recept soms. De puree wordt gepasteuriseerd en dat kan een invloed hebben op het oorspronkelijke recept.
Roel Dekelver, de woordvoerder van Delhaize bevestigt dat: “Er wordt inderdaad eigeel aan de puree toegevoegd. Het recept van Bart Desmidt is geschikt voor één portie maar als we dat op grote schaal bereiden, moeten we voor de smaak en textuur eierdooiers toevoegen.”
Ondertussen heeft Delhaize het recept op de voorkant van de verpakking aangepast. Vanaf nu staat dat eigeel ook op de voorkant vermeld.

Foutje gezien? Laat het weten

Als je zelf ook een foutje ziet op een verpakking, loont het de moeite om dat aan de winkel te laten weten. Vaak gaat het om een foutje waar de werknemers zich zelf niet van bewust zijn. Jouw hulp wordt dus geapprecieerd!
De economische inspectie doet regelmatig controles om fouten op voedingsetiketten tegen te gaan. Vaak is er sprake van onwetendheid, maar soms gaat ook om kwaad opzet. Een klassieker is bijvoorbeeld ‘tong in Madeirasaus’ zonder Madeira of ‘Américain préparé’ met varken in plaats van rund.
De regelgeving rond etikettering op voeding is streng:
  • De benaming van een levensmiddel moet duidelijk zijn zodat je weet om welk product het gaat.
  • Van samengestelde ingrediënten moeten de verschillende bestanddelen in de ingrediëntenlijst worden vermeld, tenzij de samengestelde ingrediënten minder dan 2% van het eindproduct uitmaken en hun samenstelling in de Europese regelgeving is vastgelegd.
  • Als een ingrediënt in de benaming van een voedingsmiddel voorkomt, moet het product in de ingrediëntenlijst staan en moet ook de hoeveelheid ervan worden aangegeven. Dit is vb. zo voor pizza met ham of yoghurt met aardbei of - zoals in het geval van Herman - een potje Kalfs-kop. Zelfs als er minder dan 2% van dit ingrediënt in het product zit verwerkt, moet het toch in de ingrediëntenlijst worden opgenomen.
  • Als een ingrediënt - waarvan je als consument verwacht dat het van nature aanwezig is - door een ander wordt vervangen, moet dat op het etiket worden vermeld.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet