Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Facebook en privacy: hoe zit dat juist?

ma 19 okt. - 5:41

Wat weet Facebook zoal over me? Waarom is hun reclame zo gericht? En hoe komen ze bij sommige vriendschapsvoorstellen? Vele luisteraars zien berichten verschijnen op hun pagina waar ze zich toch wat vragen bij stellen. De Inspecteur vraagt uitleg aan computerwetenschapper Jeroen Baert. De verbijstering is groot!

Vriendschapsvoorstellen

Reporter Bart ging onlangs een luisteraar interviewen en bij z'n volgende bezoek aan Facebook kreeg Bart meteen het voorstel om vrienden te worden met die man. Maar hoe weet Facebook dat Bart bij die man op bezoek is geweest?

Jeroen Baert weet dat Facebook zo veel mogelijk informatie probeert te verzamelen van z'n gebruikers. Door de Facebook-app te installeren geef je meteen ook toegang tot heel wat van je gegevens zoals bijvoorbeeld je locatie. Op basis van die locatie zal Facebook je dus vriendschapsvoorstellen doen, ook al ontkent Facebook dat locatie een factor is in het vriendsuggestiealgoritme. Er bestaan trouwens al enkele straffe verhalen over hoe patiënten van dezelfde psychiater vriendschapsvoorstellen kregen van elkaar. Waarschijnlijk omdat ze dus in dezelfde wachtkamer hebben gezeten.

Door de Facebook-app te installeren geef je meteen ook toegang tot heel wat van je gegevens zoals bijvoorbeeld je locatie. Op basis van die locatie zal Facebook je dus vriendschapsvoorstellen doen.

— Computerwetenschapper Jeroen Baert

Reclame

Ook Louise heeft een vraag over haar privacy. Zij kocht onlangs cider in Delhaize met haar klantenkaart en de dag nadien zag ze op Facebook reclame voor datzelfde merk cider. Koopt Facebook dan die gegevens van mijn klantenkaart bij Delhaize, vraagt ze zich af?

"Zulke dingen zijn technisch mogelijk", zegt Baert, maar hij denkt niet dat het in dit geval zo gegaan is. "Wel volgt Facebook alles wat je doet op het internet en dat kunnen ze door de cookies. Schrik er dus zeker niet van de je op Facebook aanbiedingen krijgt voor een reis naar Spanje, nadat je gisteren aan het rondsuirfen bent geweest op zoek naar zo'n reis."

En het gaat verder. "Je hoeft helemaal niet te klikken op een artikel, de locatie van je mousepointer kan zelfs nagegaan worden. Ook als je een Facebookstatus begint te schrijven zonder hem te publiceren, je hem dus meteen wist, kan Facebook toch al lezen wat je aan het typen bent geweest."

Smartphone

Luisteraar Carine vroeg zich af waarom Facebook haar meteen vraagt om een net genomen foto te publiceren. Hun app ziet dus wanneer ik een foto maak?

"Ja, want door de Facebookapp te accepteren geef je Facebook meteen ook de toegang tot je media. Om een bepaalde foto te kunnen delen moet Facebook natuurlijk toegang hebben tot die foto. Wat velen niet weten is dat ze daarmee ook toegang krijgen tot al je andere foto's op je smartphone. Gebruik je smartphone dus niet om pikante foto's te maken", geeft Baert nog als goede raad mee.

"Misschien heb je ook al meemaakt dat Facebook je vroeg om je sms-berichtenbox te worden. Handig om al je berichten in één box te vinden noemen ze het zelf, maar weet dan ook dat je gewone sms'en daar in komen en je hierdoor Facebook toegang geeft om die te lezen."

Als je echt wil dat niemand meeleest raadt Jeroen Baert aan om de versleutelde app Signal te gebruiken. Die kan je hier downloaden.

Vergeet nooit...

Dat alles wat je op je smartphone zet wel ergens door iemand kan gezien en gelezen worden. Wees dus voorzichtig, verstandig en plaats er geen gevoelige informatie op.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet