Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Eerste hulp bij solden

di 6 jan. - 8:00

Vragen over omruilrecht, prijsaanpassingen en dergelijke stromen toe bij De Inspecteur. Tijd voor een eerste hulp.

De koopjes zijn nog maar net begonnen en de mailbox van 'De Inspecteur' wordt al druk bestookt met vragen over kortingen, omruilrecht en prijsaanpassingen. Hoog tijd dus voor wat eerste-hulp-bij-koopjes. De Inspecteur zet met professor consumentenrecht Evelyne Terryn de belangrijkste koopjestips op een rij:

1. De aangeduide prijs op het etiket is de enige echte prijs

Soms gebeurt het dat de prijs aan de kassa niet overeenkomt met de prijs die op het etiket staat. Nochtans is de aangeduide prijs de enige juiste prijs. Het is de verantwoordelijkheid van de winkelier om ervoor te zorgen dat de prijs op het etiket correct is.

2. Koopjes zijn voor iedereen, tenzij de voorwaarden heel duidelijk staan aangegeven

Als artikelen in solden zijn, dan geldt de korting voor alle klanten. Ook als je bijvoorbeeld geen klantenkaart hebt, krijg je dus korting. Tenzij er duidelijke kortingsvoorwaarden staan aangegeven zodat je als klant duidelijk kan zien of je wel of niet in aanmerking komt voor de korting.

3. De winkelier bepaalt welke artikelen in solden zijn en welke niet.

Sommige winkels kiezen ervoor om de kleren van de voorbije herfst niet af te prijzen. Je kan dan enkel ‘oude’ artikelen van vorig jaar kopen. Niet leuk om vast te stellen maar het mag wel.

4. Klanten misleiden is verboden.

Als je een vorm van misleiding meemaakt, zoals een jas die zogezegd in solden is maar eigenlijk even duur wordt verkocht als vóór de koopjes, dan mag je als klant altijd protesteren. Als er artikelen in solden zijn, dan moet de aangegeven prijs altijd goedkoper zijn dan de originele prijs. Als dat niet zo is, dan wordt je als klant misleid en dan kan in je in België zelfs je artikel gratis opeisen.

Helaas moet je dat wel via de rechtbank regelen waardoor de kans klein is dat het ook effectief gebeurt. Je mag ook altijd de economische inspectie op de hoogte brengen en die kan de winkel dan een sanctie opleggen.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet