Metworst met broccolistoemp

Stuur naar een vriend

Metworst is een vleesproduct dat in Vlaanderen eerder regionaal bekend is. Je kan deze dikke worst enigszins vergelijken met een klassieke rookworst, ook wat betreft de bereiding. Van bakken is er geen sprake, maar in een typisch Vlaamse stoemp smaakt de metworst heerlijk.

De stoemp zelf krijgt z’n groene kleur van één van de allergezondste groenten: broccoli. Tenslotte zorgt wat lavas voor kruidige verfijning. Om dit gerecht te maken hoef je geen grote chef te zijn. Hou misschien wel rekening met grote eters...

INGREDIËNTEN:
(4 personen)

  • 400 g metworst (of rookworst)
  • 2 broccoli (500 g/stuk)
  • 600 g aardappelen (loskokend)
  • 2 uien
  • 2 teentjes look
  • enkele takjes lavas
  • 1 eetlepel mosterd
  • een klontje boter
  • muskaatnoot
  • peper & zout

BEREIDING:

  • Schil de aardappelen en kook ze gaar in lichtgezouten water.
  • Pel de uien en snipper ze niet al te fijn. Pel ook de look en plet de teentjes tot pulp.
  • Smelt een klontje boter in een ruime stoofpot, op een matig vuur. Stoof daarin de stukjes ui en de lookpulp.
  • In een stoemp horen meer groenten dan aardappelen, dus voorzie voldoende broccoli.
  • Spoel de broccoli en snij de dikke steel eraf. Die gebruiken we niet.
  • Verdeel de ‘bloem’ van de groente in kleine roosjes. Snij de dunnere steeltjes fijn.
  • Doe de stukjes broccoli mee in de stoofpot en roer regelmatig. Schenk er na enkele minuten een scheut water bij en laat de groenten 10 minuten stoven op een zacht vuur. Let erop dat de broccoli gaar is, maar niet platgekookt.
  • Verwijder het vel van de metworst, snij het vlees in dikke schijven en vervolgens in hapklare blokjes.
  • Voeg de gekookte aardappelen bij de groenten. Zet de pureestamper erin maar plet de aardappelen met groenten niet àl te fijn. In een stoemp horen nog stukjes te zitten.
  • Lavas is een kruid met een fijne seldersmaak. Snipper de blaadjes lavas in hele fijne reepjes.
  • Doe de blokjes metworst, samen met de snippers lavas in de stoemp.
  • Voeg de mosterd toe en roer.
  • Proef de stoemp en kruid het gerecht naar smaak met wat geraspte nootmuskaat, peper van de molen en een snuif zout.
  • Serveer de verse stoemp met metworst met een smakelijke lepel Belgische pickles. De zure pickles zorgen voor een hoofdgerecht met mooi uitgebalanceerde smaken en texturen.

                   

Meer recepten van Jeroen vind je hier!