Hoe zet je perfecte muntthee?

Stuur naar een vriend

Karla uit Kortenaken was tijdens de kerstvakantie in Marokko. "Ik heb mooie theeglaasjes meegebracht uit Marrakech, maar de muntthee die ik nu al een peer keer gemaakt heb smaakt er niet zo lekker in als daar." Hoe zet je eigenlijk goede muntthee?

Theemeester Ann Vansteenkiste weet er alles van!
Eerst en voora een misverstand uit de wereld helpenl: wat wij muntthee noemen, is vaak een muntinfuus: heet water met verse theeblaadjes in.

Je spreekt alleen van thee als de drank gemaakt is met echte blaadjes van de Chinese theeplant. Echte muntthee wordt dus niet gemaakt van verse muntblaadjes.

Hoe zetten?

De hele ceremonie wordt voltrokken op een heel mooie uitgewerkte schotel op pootjes.
•    in een mooie (ijzeren) theepot schep je een grote eetlepel gunpowder in ongeveer een halve liter water
•    je laat de thee in het water opkoken (dat is iets wat de Chinezen nooit doen als ze thee zetten!)
•    zodra het water kookt, voeg je er verse muntblaadjes (aarmunt en geen pepermunt) bij en heel veel suiker (broodsuiker)
DUS: de thee is prefect te drinken zonder suiker!

Optioneel:

* een druppel oranjebloesemwater (overheersende smaak en dus uitkijken met hoeveelheid)
saffraandraadjes (in plaats van het oranjebloesemwater)
* absintblaadjes (vooral in de winter, omdat het een vetafbreker is en omdat de Maghrebijnen dan veel vetter eten
* absint (Artemisia absinthium) is erg gezond, behalve als je het combineert met alcohol denk maar aan de Groene Fee, het alcoholische drankje dat heel wat Parijse kunstenaars zou geïnspireerd hebben, maar tegelijk ook vergiftigd !

              

Zodra alle ingrediënten in de pot zitten, kan het mengsel trekken: niet langer dan 5’ (!) en dan wordt de thee tot drie keer toe overgegoten van pot naar theeglas en omgekeerd

  • Na de derde keer wordt de thee van op een bepaalde hoogte in het glas geschonken - hoe hoger de theepot gehouden wordt, hoe meer welkom je bent, MAAR de afstand tussen pot en theeglas heeft ook nog een andere functie:
  • de drank koelt af bij het inschenken
  • er wordt zuurstof aan de drank toegevoegd en die bevordert het aroma
  • door de thee van op een hoogte in te schenken, krijg je ook een schuimkraagje op je thee = de ‘tulband’
  • zodra de pot dreigt leeg te geraken, wordt op het eerste mengsel van gunpowder, verse munt… gewoon meer kokend water gegoten => de opgerolde theeblaadjes worden dus niet telkens vervangen

TIPS:

TIP1: als je muntthee wil drinken voor je gezondheid dan moet je minder gunpowder gebruiken of meer water (bijvoorbeeld 1 afgestreken eetlepel op 1l water) en dan moet je het geheel 15’ laten trekken, want pas na een kwartier komen de antioxidanten vrij

TIP2: verse muntblaadjes kan je ook in koud (spuit)water laten trekken en dat is bijzonder verfrissend – munt werkt trouwens altijd verfrissend, of je het nu in warm of koud water drinkt = hete muntthee is een erg doektreffend drankje om op een warme zomerdag af te koelen

TIP3: als er één plek is waar je alles voor het bereiden van muntthee kan vinden dan is het wel aan het Brusselse Zuidstation – op zondagmorgen wordt daar ook een grote markt gehouden waar je alle plantjes (munt, absint…) kan kopen of waar je ook de gunpowder vindt, de theepotten, fraai beschilderde glaasjes enz… je vindt er bijvoorbeeld ook lange, puntige vaasjes in uitgesneden ijzerwerk en dat zijn recipiënten voor het oranjebloesemwater.