Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Je kind gezond laten eten? Ja, het kan!

vr 17 okt. - 11:45

Wil jouw kind ook geen groenten eten bij het avondmaal? Ontdek deze handige tips en probeer ze uit.
Laat je kind groenten eten

Het blijft een ‘struggle for life’. Je kind zijn groenten laten opeten bij het avondeten, een stukje fruit in plaats van een koek als vieruurtje,… We kennen het allemaal wel.

De Britse professor, Brian Wansink, denkt dé oplossing te hebben gevonden door een speciaal dienblad te ontwerpen waaruit je kind kan eten. De vakjes voor groenten en fruit zijn dieper, die voor vlees en koolhydraten zijn kleiner.

Maar het kan ook gemakkelijker! Met een paar simpele tips en trucs is niets onmogelijk.

Verdiep je in je eetgedrag

De meeste ouders hebben er geen benul van hoeveel suiker er in bepaalde producten zit. Verdiep je in hoe gezond jouw gezin nu echt eet.

Accepteer dat je kind niet alles lekker vindt

Weinig kinderen lusten graag bittere groente, zoals spruitjes of witloof. Omdat de smaak van een kind zich nog moet ontwikkelen, bedenk je best een manier hoe je ze wél lekker kunt klaarmaken. Vraag bijvoorbeeld aan je kind hoe het zijn groenten het liefst wil. Als je kind het écht niet lust, vervang je best de groente door een andere dat je kind wel lekker vindt. Denk er ook aan: je moet een smaak gemiddeld 10 tot 15 keer proeven vooraleer je die leert te appreciëren.

Extra tip: laat je kind eens per week baas zijn in de keuken en laat hem zelf bedenken wat lekker is. Betrek hem zoveel mogelijk: bij het boodschappen doen, het koken, wassen, snijden en bereiden van de groenten.

Pas de gewoontes aan tafel aan

Streef bijvoorbeeld naar vaste eettijden. Zo weet je kind wanneer het tijd is om te eten en dat er dan even geen ruimte is op te spelen.

Het is niet oké om je kind te belonen en met een dessert of een snoepje als zijn bord leeg is. Geef liever een sticker als beloning of ga samen iets leuks doen. Zo’n beloning kan het aantrekkelijk maken om iets te eten wat je kind eigenlijk niet lust.

Ook belangrijk: geef niet toe aan gezeur om snoep!

Geef het goede voorbeeld!

Ben je zelf ook niet zo’n goede groenteneter? Kinderen nemen vaak het gedrag van hun ouders over. Eet dus zelf voldoende groenten en doe dat samen met je kinderen.

Groenten eten kan ook de hele dag door. Verwerk eens groenten in het ontbijt, de lunch of als snack. Beperk het dus niet enkel tot de warme maaltijd. Voor nog meer variatie: verwerk groenten in sapjes, sauzen, dips en smoothies. Een portie soep of een gezond aperitiefhapje, bijvoorbeeld rauwe groentjes met een dipsausje, voor de maaltijd kan nooit kwaad!

Wees creatief

Je eet met je ogen, wees dus creatief! Zorg voor een leuke presentatie van de groenten en voor een gezellige sfeer. Maak figuurtjes met de groenten en laat de kinderen er een leuke naam voor bedenken. Kortom, maak van gezond eten een feest!

Beperk je porties (zowel groenten als snoep!)

Discussiëren over de hoeveelheid groenten die je kind moet eten, helpt absoluut niet. Begin met kleine porties en stapel deze naarmate op. Zo ziet je kind niet op tegen die gigantische berg groenten en kan hij trots zijn op wat hij ‘al’ gegeten heeft.

Extra tip: leer je kind in cirkeltjes eten. Eerst twee hapjes groenten, dan een hap aardappelen en een hap vlees of vis. Zo blijft de maaltijd van je kind evenwichtig.

Hetzelfde doe je met snoep, alleen bouw je hier niet op. Als je kinderen klein zijn, kan je ze leren dat de hoeveelheid snoep in hun handje moet passen. Zo leer je hen ook meteen het verband te leggen tussen hun gestalte en de hoeveelheid ze mogen eten.

Heb jij nog handige tips voor collega-ouders? Laat het weten!

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet