Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Help, mijn kind heeft een burn-out!

vr 12 sep. - 8:27

Steeds meer tieners en jongeren hebben last van een burn-out. Hoe kan je voorkomen dat je kind slachtoffer wordt?
Help, mijn kind heeft een burn-out!

Niet enkel volwassenen vallen slachtoffer aan een burn-out, ook jongeren raken steeds meer uitgeblust. Stressarts Luc Swinnen ziet steeds vaker tieners en kinderen over de vloer komen. Hoe kan je vermijden dat jij of je kind gebukt gaat onder zware stress?

Weg met prestatiedruk

Stress is de aanzet tot een burn-out. Stress proberen vermijden, is dus de belangrijkste stap in het voorkomen ervan. Swinnen waarschuwt voor de gigantische druk die we onze kinderen opleggen. Vroeger speelde je buiten en haalde je kattenkwaad uit, nu wordt je koter op turn-, gitaar- én tekenles gestuurd. Natuurlijk verwacht je ook dat de schoolprestaties daar niet onder lijden.

Het is belangrijk te beseffen dat je kind ongedwongen kind moet kunnen zijn. Laat het genieten, dwing het niet een modelkind te zijn. Een iets slechter rapport betekent niet dat je kind gedoemd is een slechte baan uit te oefenen. Onthou dat je kind in de toekomst al heel wat stress zal moeten verwerken, en dat je daar niet aan hoeft bij te dragen. Geef het de kans te ontspannen, en te doen wat het wil doen, los van jouw verwachtingen.

Leren communiceren

Gaat je kind ondanks je goede bedoelingen toch gebukt onder stress, probeer er dan voor te zorgen dat je met elkaar kan communiceren. Leer ze om te gaan met hun emoties, hoe ze die kunnen uiten en verwerken. Zorg ervoor dat je thuis een ruimte is waar de jongere niet bang is veroordeeld te worden, of waar er angst heerst om te falen. Nieuw-samengestelde gezinnen maken de familiale context vandaag heel wat lastiger, dus communiceer open en duidelijk met je kind.

Beperk het computergebruik

De sociale media zijn moderne foltertuigen. Overal zie je feestjes en evenementen opduiken waar je verwacht wordt en reis-, trouw- en babyfoto's worden in sneltempo naar je gekatapulteerd, wat lijdt tot een overdaad aan prikkels. Net zo voor je kind. Praat met je kind over de illussie van het 'Facebook-leven'. Je vrienden delen enkel de goede momenten, maar ook zij hebben heus wel eens een slechte dag. Beperk het computergebruik en zorg voor 'offline momenten'. Samen eten, samen tv kijken, samen winkelen, ... creëer rustige momenten waar de computer, gsm en sociale media uit den boze zijn.

Ontspanningstechnieken

Je kan gerust een yogaklas volgen, een mindfulnesscd in huis halen of een dagje spa plannen. Maar zorg ervoor dat ook dit geen verplichting wordt. Niets is ridiculer dan gestresseerd worden omdat je de yogaklas niet haalt, want 'hoe kan je anders ontspannen!' Dring geen ontspanningstechnieken op aan je kind. Wil het zelf graag een dagje zweten in de sauna, prima! Maar probeer jezelf of je kind niet te dwingen om te ontspannen, want dat heeft net het tegengestelde effect. Hou het vrijblijvend.

Nog vragen? Surf dan naar www.stressmanagement.be of www.voeljegoedophetwerk.be

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet