Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Dit is waarom ook jij donor wil worden!

vr 29 aug. - 8:14

Voor het eerst zijn er in België meer mensen geregistreerd als orgaandonor dan als niet-orgaandonor. Ben jij donor?
Dit is waarom ook jij donor wil worden!

Voor het eerst zijn er in België meer mensen geregistreerd als orgaandonor dan als niet-orgaandonor. Dit is waarom ook jij donor wil worden!

Kansen geven

Dit is Logan Vandermeulen. Al tijdens de zwangerschap van mama Veronica merkten de dokters dat er iets scheelde met het hartje van de ongeboren baby. Logan kreeg een dag na zijn geboorte een pacemaker en overleefde door talloze operaties, maar zijn enige hoop op overleven was via een transplantatie, en dus via een donor.

Dankzij een orgaandonor kreeg Logan een nieuw hart, waardoor hij eindelijk aan zijn jonge leventje kan beginnen, los van ziekenhuisbedden en onderzoeken.

Levens redden

Natuurlijk is het niet leuk om na te denken over jouw overlijden. Maar bedenk je even dat jouw organen een ander leven kan redden wanneer jij er niet meer bent. Als donor kan je tot 8 mensenlevens redden!

Zoals Vera Dwyer. De 73-jarige dame schopte het tot in het Guinness Book, als langste overlevende na een enkele longtransplantatie. Dwyer had nog maar enkele dagen te leven door longfalen, maar een donor redde haar leven. Meer dan 25 jaar later is Vera nog steeds ontzettend blij met de nieuwe kans die ze heeft gekregen.

Een goede daad

Heel wat mensen denken niet graag na over orgaandonatie, omdat het eng en macaber kan klinken. Maar jouw goede daad kan heel wat mensenlevens sparen. Een bewuste beslissing maken, kan je familie ook heel wat dilemma's besparen. Want gaf je geen expliciete toestemming tijdens je leven, dan worden zij voor die keuze gesteld. Door zelf goed na te denken over je keuze, maak je het voor je nabestaanden heel wat makkelijker om in vrede afscheid te nemen.

Hoe?

In België is iedereen na zijn overlijden een mogelijke orgaandonor, tenzij de persoon zich er tijdens zijn leven tegen heeft verzet. Zowel om je expliciet te verzetten als om toestemming te geven, stap je naar de gemeente. De knoop doorgehakt? Dit is wat je moet doen:

  • Ga naar beldonor.be voor meer informatie en download het formulier.
  • Ga daarmee naar de Dienst Bevolking bij je gemeente
  • Zij doen de rest. Vanaf nu ben jij officieel donor, of ben je zeker dat je organen niet worden gebruikt.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet