Er zijn geen regels over de plaatsing van een kachel.
Oleksandr P op Pexels

Moeten er strengere regels komen voor houtkachels? "Ze zijn vervuilend en ongezond" 

Nu mag iedereen zijn huis verwarmen met een houtkachel of open haard, ook al is het verbranden van hout vervuilender en ongezonder dan wanneer je andere energiebronnen gebruikt. Dat zegt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). "Er zijn wel regels, maar die zijn een stuk minder streng dan voor auto's, bijvoorbeeld."

Xavier Taveirne is jouw consumentenman. Hij presenteert elke werkdag tussen 9 uur en 10 uur 'WinWin' op Radio2. Heb je een vraag, tip of probleem? Mail naar winwin@radio2.be. 

Hout wordt beschouwd als een goedkope, hernieuwbare energiebron. Maar bij de verbranding komen roet en fijn stof vrij, wat ongezond en vervuilend is. Waarom zijn er wel strenge regels voor de uitstoot van wagens, maar niet voor het stoken van hout?

Geen wet, maar 'code van goede praktijk'

"Het is niet zo dat er helemaal geen regels bestaan", zegt VMM-woordvoerder Katrien Smet in 'WinWin' op Radio2. Je mag bijvoorbeeld niet zomaar eender welk materiaal opstoken. "Dat moet zuiver hout zijn. Afvalhout verbranden, mag niet. We raden aan om droog en onbehandeld hout te gebruiken."

Maar niemand controleert of dat ook echt gebeurt. "Dat is heel moeilijk te handhaven, want dan moet je bij de mensen thuis gaan kijken."

Over de plaatsing en de locatie van de kachel of over de hoogte van je schoorsteen bestaan dan weer geen algemene regels. Gemeentebesturen kunnen daarover wel zelf regels opleggen.

Je moet de installatie van een kachel of open haard ook nergens registreren. "Europa legt via de Ecodesignrichtlijn wel uitstootnormen voor nieuwe kachels op, maar die zijn een stuk minder streng dan voor auto's."

Heb je last van de rook, neem dan contact op met je gemeente of de politie. Maar probeer eerst rechtstreeks met je buur te overleggen

Katrien Smet, woordvoerder VMM

Voor bestaande toestellen is er een 'code van goede praktijk' die aangeeft hoe je best stookt en hoe je een schoorsteen bouwt: geen regels, enkel een advies dus. "Nieuwe kachels moeten aan een aantal voorwaarden voldoen, maar één blik op een tweedehandswebsite zegt genoeg: oudere kachels die niet aan die normen voldoen, kan je ook nog kopen en installeren. Daar is geen enkele controle op."

Milieu-expert Patrick Van den Bossche van Agoria, de sector van de technologiebedrijven, legt uit hoe nieuwe houtkachels werken. "Nieuwe kachels gaan minder fijn stof produceren tijdens de verbranding. Ze gaan dat proces zelf optimaliseren door de consument zo veel mogelijk uit te schakelen. Ga je bijvoorbeeld nat hout in je kachel steken, wat slecht is, dan zal je kachel gewoon niet werken." 

Katrien Smet van VMM: "Maar zelfs nieuwe houtkachels zijn nog steeds vervuilender dan andere manieren om je huis te verwarmen."

Wat bij overlast?

Bij de VMM krijgen ze regelmatig klachten van mensen die overlast ondervinden van de houtkachel van hun buren. "Mensen die brandhout stoken, zijn zich vaak onvoldoende bewust van het probleem, of onderschatten hoe ze met hun keuzes de luchtkwaliteit lokaal kunnen verbeteren." De VMM zet daarom in op informeren en sensibiliseren.

"Als je klachten hebt over een buur die stookt, probeer dan in eerste instantie met die buur te overleggen. Lukt dat niet, contacteer dan je gemeente of de politie." Zij kunnen inzetten op bemiddeling tussen de betrokken partijen.

Steeds meer gezinnen verwarmen met houtkachels en daardoor komt er weer meer fijn stof in de lucht terecht

Katrien Smet, woordvoerder VMM

"Een gemeente zou ook bouwadvies kunnen geven en begeleiden naar duurzamer verwarmen." De VMM schreef daarvoor een advies, waarmee gemeenten hun stedenbouwkundige verordeningen en politiereglementen kunnen aanpassen. "Maar duidelijker regels zouden kunnen helpen om de hinder tot een minimum te beperken."

Meer gezinnen verwarmen met hout

Sinds de energiecrisis kwamen er heel wat kachels bij. Dat blijkt uit de stijgende verkoopcijfers van de sector. Zijn ook opvallend meer in het landschap te zien: de metalen schouwen naast gevels. Hout is dan ook een goedkope energiebron in vergelijking met gas of elektriciteit. "Ruw geschat gebruiken 600.000 gezinnen in Vlaanderen een houtkachel als hoofd- of bijverwarming."

Volgens de VMM stagneert de luchtkwaliteit sinds gezinnen hun huizen weer vaker met hout verwarmen. "De verwarming met hout is de belangrijkste bron van de uitstoot van fijn stof in Vlaanderen. We merken dat het aandeel van industrie en transport afneemt, in tegenstelling tot dat van de gezinnen."

Hout als duurzame en goedkope energiebron

De VMM toont begrip voor gezinnen die om financiële redenen kiezen om met hout te verwarmen. "Zeker in crisistijden is daar veel begrip voor. Woon je in een huurhuis met een kachel als enige verwarmingsbron, dan is het begrijpelijk dat je niet investeert in een properder alternatief," reageert Katrien Smet.  

"Het zijn niet die mensen die we willen aanspreken en sensibiliseren, maar wel degenen die de keuze hebben en die de open haard of kachel aansteken als bijverwarming, voor de gezelligheid." 

De overtuiging dat een kachel of open haard een duurzame keuze is, leeft nog bij velen. Hout is geen fossiele brandstof en bovendien groen en hernieuwbaar. Je kan opnieuw bomen planten en bomen zuiveren de lucht.

Maar die redenering vindt de VMM te kort door de bocht. "In theorie is dat zo, maar in werkelijkheid wordt niet voor elke boom die gekapt wordt een nieuwe boom geplant. Het duurt ook 20 jaar of langer voor een boom zijn werk kan doen. Bovendien wordt er niet altijd droog en onbehandeld hout in de kachel gegooid. En als je in Canada bomen laat kappen voor pellets die je hier in Vlaanderen opstookt, is dat allesbehalve duurzaam." 

Als er maar geen algemene regelgeving komt, kunnen wij alleen maar ons best doen om mensen te adviseren en te sensibiliseren

Katrien Smet, woordvoerder VMM

Feit: hout verbranden is ongezond en vervuilend

Dat hout verbranden geen vervuilende impact zou hebben omdat hout een natuurproduct is, vindt de VMM een denkfout. "Het is wel degelijk heel vervuilend en zeer schadelijk."

Zo komen er bij droog en onbehandeld hout onder andere dioxines en fijn stof vrij. Als hout gevernist of geverfd is, dan komen er bij de verbranding ook nog andere giftige stoffen vrij. "Ook al zouden nieuwe kachels de uitstoot verminderen, toch blijven ze vervuilender dan andere energiebronnen, zoals warmtepompen."

"Elk jaar houden wij een 'Hout het gezond'-campagne, waarbij we mensen sensibiliseren en informeren over het gebruik van brandhout als verwarmingsbron. Als er dan geen algemene regelgeving komt, kunnen wij alleen maar heel erg ons best doen om te adviseren en te sensibiliseren."

Kachelfederatie Febhel geeft graag nog een paar tips om je houtkachel zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Op die manier kan je de uitstoot van onder andere fijn stof meer beperken.

Gebruik een houtvochtigheidsmeter

Droog hout gebruiken is essentieel voor een goede verbranding. Om goed te branden, mag hout maximaal 20 procent vocht bevatten. Hout dat je zelf kapt en droogt, kan je nakijken met een houtvochtigheidsmeter. Dat toestelletje vind je voor zo'n 20 euro in een kachelwinkel of een doe-het-zelfzaak.

Gebruik een aanmaakblokje in plaats van krantenpapier

Een natuurlijk aanmaakblokje brandt veel langer en schoner dan krantenpapier. Bovendien ontwikkelt het meer warmte. Je kan best genoeg aanmaakhout gebruiken. Hoe fijner het hout hoe beter het brandt.

Steek het vuur langs boven aan

Wanneer je een vuur onderaan aansteekt, gaan de grotere blokken een tijd liggen roken voordat ze echt ontbranden. Dat zorgt voor extra vervuiling. Je pakt het dus beter net helemaal omgekeerd aan. De grotere blokken leg je onderaan. Best een beetje gekruist zodat de lucht er goed bij kan. Daar bovenop leg je het aanmaakhout en helemaal bovenaan het aanmaakblokje. Het duurt wat langer voordat alle hout brandt, maar de verbranding zal wel minder fijn stof opleveren.

Hou je glasraam goed in de gaten

Als een vuur niet goed brandt ontstaan de hoogste fijnstof emissies. Je kan dus best in de gaten houden of het vuur genoeg zuurstof krijgt. Zodra een glasraam zwart begint te zien, moet je meer lucht toevoegen. Zeker bij het aanmaken moet je maximaal lucht geven aan je vuur, want dan is je schoorsteentrek nog zwak. Eens het vuur goed brandt, is het aan te raden de luchtaanvoer wat te verminderen. 

Vervang oude kachels en haarden

Wanneer je er met alle voorgaande tips niet in slaagt je glasraam schoon te houden, dan is het waarschijnlijk tijd om je oude kachel door een nieuwe te vervangen. Oude kachels zijn gewoon niet goed te regelen en verbruiken veel hout voor weinig warmte. Kies minimaal voor een toestel dat goed luchtdicht is en waar een goede naverbrandingskamer in voorzien is. Voor de schoonste houtverbranding kies je best voor toestellen met de nieuwste technologieën zoals automatische luchtsturing met hout of pellets.

Vraag in de kachelwinkel of ze je kunnen garanderen dat het glasraam schoon blijft als je goed hout gebruikt. Dan weet je snel waar je aan toe bent.

Meest gelezen